Tarta cu mere si aroma de lamaie
PrinteazaTarta cu mere si aroma de lamaie din: aluat, faina, sirop de zahar, pesmet, lamaie, oua, mere, crema de vanilie, inghetata de vanilie, frisca.
Ingrediente:
- 400g de aluat fraged dulce
- puţină făină
- 600g de sirop de zahăr
- 225g de pesmet proaspăt
- coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi
- 3 ouă, bătute
- 5 mere mici
- cremă de vanilie, îngheţată de vanilie sau frişcă, pentru servit
Mod de preparare:
Intinde aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină, până când devine suficient de mare pentru a tapeta cu el o formă de tartă cu diametrul de 23cm şi circa 3cm adâncime.
Transferă aluatul în tavă, apoi acoperă-l şi ţine-l la frigider 30 de minute.
Incinge cuptorul la 200°C. Rupe o bucată mare de hârtie de copt şi foloseşte-o pentru a tapeta aluatul înainte de a-l umple cu boabe de fasole uscată.
Coace aluatul 20 de minute, apoi îndepărtează fasolea şi hârtia şi mai lasă-l 10-12 minute, pentru a deveni auriu.
Intre timp, pune siropul de zahăr, pesmetul, coaja rasă de la ambele lămâi, zeama de la una şi ouăle într-un bol mare.
Curăţă de coajă 2 mere şi dă-le pe răzătoarea mare, direct în bol. Amestecă toate ingredientele.
Micşorează temperatura din cuptor la 160°C. Foloseşte un instrument de îndepărtat cotorul pentru cele 3 mere rămase, apoi taie-le în rondele subţiri.
Tăvăleşte feliile prin zeama de lămâie rămasă, pentru a împiedica oxidarea lor.
Pune pesmetul însiropat în tavă şi aranjează feliile de măr astfel încât să formeze un inel cu felii întrepătrunse.
Unge-le cu 1-2 linguri de sirop, apoi dă tarta la cuptor 55 de minute-1 oră, până când partea expusă a umpluturii pare fermă la atingere.
Lasă tarta să se răcească 10 minute în tavă, apoi scoate-o cu grijă, stropeşte-o cu puţin sirop suplimentar şi serveşte-o caldă cu cremă de vanilie, îngheţată sau frişcă.
Tarta cu mere si aroma de lamaie
Pofta buna!