Tarta cu mere si gutui
PrinteazaTarta cu mere si gutui din: faina, unt, sare, lapte, gutui, unt, zahar tos, scortisoara, mere, zeama de lamaie, faina, galbenus, zahar brun.
Ingrediente:
pentru crusta (foaie)
- 250 g faina
- 250 g unt rece din frigider, taiat cubulete
- 1 lingurita de sare
- 125 ml lapte rece
pentru umplutura:
- 2 gutui mari
- 50 g unt
- 50 g zahar tos
- 150 ml apa
- 1 lingurita scortisoara
- 5-6 mere mari
- zeama de la o lamaie
- 100 g zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 4 linguri cu varf de faina
- 1 galbenus
- 1 lingura lapte
- 1 lingura zahar brun
Mod de preparare:
In blender pui făina şi sarea, apoi le amesteci puţin împreună.
Adaugi apoi untul, care trebuie să fie foarte rece si amesteci de câteva ori, apăsând tasta puise, până obţii un aluat sfărâmicios.
Adaugi laptele (poţi folosi în locul laptelui şi apă foarte rece, însă laptele face aluatul mai elastic şi mai uşor de întins) şi amesteci din nou, pe puise, până ce aluatul stă legat, dacă îl strângi între degete, înveleşti aluatul în folie alimentară şi îl dai la rece 30 de minute.
Lucrezi aluatul imediat ce l-ai scos din frigider şi îl întinzi într-o foaie uniformă, pe planşeta tapetată cu multă făină.
Pregăteşti umplutura: Intr-o tigaie încăpătoare topeşti untul, iar în el pui gutuile tăiate felii subţiri.
Adaugi apa, 50 g zahăr şi 1/2 linguriţă scorţişoară.
Amesteci bine, aduci la punctul de fierbere, apoi dai focul la minim şi laşi gutuile să fiarbă la foc mic până când sunt moi, iar apa s-a evaporat total.
Pui într-un bol mare merele curăţate şi feliate subţire, cu sucul de lămâie, sarea, 100 g zahăr, făina şi 1/2 linguriţă scorţişoară.
Amesteci bine, apoi adaugi şi gutuile când sunt gata. Scoţi aluatul din frigider, îl împărţi în două părţi egale, cărora le dai formă de cerc.
Pui jumătate din aluat pe planşeta presărată cu multă făină şi întinzi un cerc puţin mai mare decât tava de tartă. Aşezi aluatul în tavă, repartizezi umplutura, apoi acoperi cu cea de-a doua foaie de aluat.
Presezi marginile cu o furculiţă sau cu vârful degetelor, apoi tai excesul de aluat cu o foarfecă de bucătărie.
Faci 4 tăieturi în mijlocul tartei, ca să te asiguri că nu explodează la copt. Coci tarta în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de 30-35 de minute.
Scoţi apoi tarta din cuptor şi o ungi cu gălbenuşul amestecat cu laptele, apoi presari zahărul brun şi dai din nou tava la cuptor, pentru încă 10-15 minute sau până când crusta e frumos rumenită.
Tarta cu mere si gutui
Pofta buna!