Tarta cu mere, scortisoara si cuisoare
PrinteazaTarta cu mere, scortisoara si cuisoare din: faina, unt, zahar, oua, sare, ulei, mere, apa, scortisoara, lamaie, cuisoare.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 125 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilinat
- 2 gălbenuşuri
- 1 praf de sare
- 1 lingură ulei pentru formă
umplutură:
- 2 kg mere
- 200 g zahăr alb
- 500 ml apă
- 4 linguri zahăr brun
- 1 linguriţă scorţişoară
- coaja de la 1 lămâie
- 1/2 linguriţă cuişoare măcinate
crustă:
- 100 g făină
- 100 g zahăr pudră
- 100 g unt
Mod de preparare:
Pentru umplutură, decojeşti merele, le cureţi de cotor şi le tai în felii. Caramelizezi 200 g zahăr, stingi cu apă şi laşi pe foc până se formează siropul.
Adaugi merele şi 4 linguri zăhar brun, laşi să fiarbă până când compoziţia scade şi se leagă. Iei vasul de pe foc, adaugi coaja de lămâie, scorţişoara şi cuişoarele şi laşi umplutura să se răcească.
Pentru blat, amesteci într-un bol făina cu sarea şi cu untul pe care l-ai ţinut 20 de minute la temperatura camerei, tăiat în cubuleţe. Freci între palme untul cu făina, până când rezultă un aluat nisipos.
Pui zahărul pudră şi pe cel cel vanilat şi continui să amesteci cu mâna, apoi încorporezi gălbenuşurile şi frămânţi un aluat omogen. înveleşti în folie de plastic bila de aluat şi o păstrezi 30 de minute în frigider.
Pentru crustă amesteci făina, zahărul şi untul şi omoge¬nizezi formând „firimituri” dulci.
Tapetezi cu hârtie de copt o tavă rotundă, de 26 cm. Ungi hârtia cu ulei, apoi o tapetezi cu foaia de aluat fraged. înţepi din loc în loc aluatul, presari grişul şi întinzi uniform compoziţia cu mere, iar deasupra pui crusta.
Incălzeşti cuptorul la 180°C. Coci tarta aproximativ 40 de minute. în ultimele 10 minute, reduci focul la mic, până ce marginile devin aurii, iar crusta se rumeneşte.
Laşi tarta să se răcorească de seara până dimineaţa, iar înainte de servire, o pudrezi cu zahăr.
Tarta cu mere, scortisoara si cuisoare
Pofta buna!