Tarta cu pere si migdale
PrinteazaO reteta de tarta cu pere si migdale din: aluat dulce, pere, zahar fin, condimente, fulgi de migdale, crema de vanilie, fulgi de ovaz, faina, migdale si miere.
- 500 g aluat dulce pentru tarta
- 5 pere, cojite, curatate de cotor si feliate
- 25 g zahar fin, plus extra pentru presarat
- 1 praf de condimente pentru prajituri (scortisoara, nucsoara, ghimbir)
- fulgi de migdale, pentru decor
- crema de vanilie sau smantana dulce pentru frisca, pentru servit
pentru topping:
- 140 g fulgi de ovaz
- 50 de g faina
- 50 g de migdale macinate, plus extra, in caz ca perele sunt foarte coapte si zemoase
- 100 g de zahar fin, plus extra pentru presarat
- 3 linguri de miere
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 180° C/gaz 4. Se întinde aluatul şi se tapetează o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, lăsând excesul să atârne pe margini. Se acoperă cu hârtie şi bile de copt (sau boabe de fasole uscată) şi se coace 20.de minute, se scot bilele şi hârtia, după care se mai lasă la copt 10 minute, până aluatul devine ca un biscuit,
Intre timp, se amestecă perele cu zahărul şi condimentele, apoi se pun deoparte. Pentru topping, se amestecă într-un bol mare ovăzul, făina şi migdalele măcinate, împreună cu zahărul şi un praf de sare. Se încorporează untul cu degetele până se obţine o compoziţie moale. Se combină cu mierea.
Se creşte temperatura cuptorului la 200° C/gaz 6. Se răstoarnă perele peste aluat, apoi se presează mixul de ovăz sub formă de disc şi se aşază peste pere. Răsfiră-l şi apasă-l cu degetele până ce toate perele au fost perfect acoperite.
Se presară fulgii de migdale şi un pic de zahăr, apoi se dă la cuptor 30 de minute. Se lasă la răcit câteva minute, apoi se serveşte caldă, cu smântână sau cu cremă de vanilie.
Dacă perele sunt foarte coapte şi » zemoase, presară un strat de migdale măcinate peste aluat, înainte de a adăuga fructele. Astfel baza tartei nu se va înmuia. (Dacă perele sunt mai tari, nu e nevoie de acest artificiu.)
Tarta cu pere si migdale
Pofta buna!