Tartă cu praz, ricotta şi Gruyere
PrinteazaO reteta de tarta cu praz, ricotta si gruyere din: aluat, unt, praz, ricotta, smantana, oua, tarhon si branza gruyere.
- 500 g de aluat pentru tarta
- 1 cub de unt
- 2 fire de praz, feliate
- 250 g ricotta
- 100 ml de smantana dulce pentru frisca
- 2 oua
- 2 linguri de tarhon, tocat
- 100 g branza Gruyere, rasa
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se tapetează cu aluat o formă de tartă cu diametrul de 23cm şi marginile detaşabile. Se înţeapă baza cu o furculiţă, se acoperă cu hârtie de copt şi cu boabe de fasole uscată.
Se aşază pe o tavă şi se dă la cuptor 10 minute, apoi se scot fasolea şi hârtia de copt şi se mai lasă forma în cuptor încă 5 minute, până când aluatul a devenit galben pal.
Se reduce temperatura cuptorului la 180° C/gaz 4. Intre timp, se topeşte untul într-o tigaie şi se căleşte prazul la foc mic timp de 10 minute, până se înmoaie. într-un bol, se bat ricotta, smântână, ouăle, tarhonul, împreună cu sare şi mult piper negru.
Se adaugă prazul şi aproape toată brânza (se lasă deoparte cam o mână de Gruyere).
Se toarnă umplutura în formă şi se presară brânza rămasă. Se coace timp de 25-30 de minute, până se leagă şi devine aurie. Se lasă tarta deoparte 5 minute, apoi se scoate cu grijă din formă şi se pune la răcit pe un grătar de metal. Se serveşte caldă.
Tartă cu praz, ricotta şi Gruyere
Pofta buna!