Tarta cu prune, pesmet, branza dulce si glazura de lamaie
PrinteazaTarta cu prune, pesmet, branza dulce si glazura de lamaie din: făină, oua, zahar, unt de la rece, prune sau piersici, brânză de vaci, smântână, pesmet, zahăr pudră, zeama de lamaie.
- 400 g făină
- 1 ou
- 100 g zahăr
- 200 g unt de la rece
Pentru umplutură:
- 1,5 kg prune sau piersici
- 500 g brânză de vaci
- 125 g zahăr
- 2 linguri făină
- 150 g smântână
- 5 gălbenuşuri
- 3 albuşuri
- 2-3 linguri pesmet
Pentru glazură:
- 1 albuş
- 4 linguri zahăr pudră
- zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Cerni făina într-un castron mai mare, faci loc la mijloc, unde spargi oul, adaugi zahărul şi un praf de sare. Deasupra razi untul pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Frămânţi aluatul cu mâinile udate cu apă rece şi îl strângi sub formă rotundă. Acoperi aluatul cu o folie şi îl pui la frigider pentru cel puţin o oră.
Scoţi sâmburii fructelor. Fructele tăiate pe jumătate, le treci prin pesmet. Razi coaja de la lămâie şi o amesteci cu brânza dulce, cu zahărul, smântână, făina, gălbenuşurile şi albuşurile bătute spumă.
Ungi o tavă mare (30×40 cm). întinzi din aluat o foaie mai mare decât dimensiunea tăvii, o pui în ea şi acoperi şi marginile tăvii.
Peste această foaie pui compoziţia de brânză şi deasupra aşezi jumătăţile de fructe cu curbura în jos. Dai tava la cuptor pentru 35 de minute, la foc potrivit.
Pentru glazura, freci albuşul cu ajutorul unei linguri de lemn, adăugând încet zahărul pudră, până vei obţine o pastă potrivit de groasă. Adaugi zeama de la lămâie.
Cu ajutorul unui cornet special din pânză sau făcut din hârtie, trasezi linii groase de 1 cm deasupra prăjiturii, formând un grilaj sau alte figuri. Reintroduci tava în cuptor pentru încă 10 minute.
Tarta cu prune, pesmet, branza dulce si glazura de lamaie
Pofta buna!