Tartă cu smochine
PrinteazaO reteta de tarta cu smochine din: faina, zahar de trestie, oua, unt, praf de copt, scortisoara, smochine, rom, unt si sare.
- 50 g făină albă
- 50 g făină integrală
- 170 g zahăr de trestie (sau brun)
- 3 ouă
- 30 g unt
- 1 plic praf de copt
- 1 linguriţă scorţişoară
- 600 g smochine
- 1 păhărel rom
- 3 linguri unt pentru formă
- 3 linguri zahăr de trestie (sau zahăr brun) pentru formă
- 1 praf sare fină
Mod de preparare:
Topiţi untul (ambele cantităţi), fără să-l lăsaţi să se rumenească. Întindeţi uniform circa 2 linguri de unt pe fundul şi pereţii formei de tartă. Tapetaţi cu 3 linguri de zahăr.
Apoi ţineţi forma într-un vas cu 2 degete de apă caldă, pentru a nu se solidifica din nou untul. Spălaţi smochinele în apă rece şi le usucaţi cu hârtie absorbantă de bucătărie.
Curăţaţi smochinele cu un cuţit şi le puneţi într-un bol. Zdrobiţi bine smochinele cu o furculiţă şi adăugaţi câte puţin (amestecând de fiecare dată) untul rămas şi romul.
Spargeţi ouăle şi separaţi gălbenuşurile de albuşuri. Frecaţi gălbenuşurile cu 150 g zahăr, iar peste albuşuri adăugaţi un praf de sare.
Separat, într-un bol, amestecaţi făina albă cu praful de copt şi scorţişoara. Adăugaţi şi făina integrală, amestecând bine cu o furculiţă uscată. Încălziţi cuptorul la 190 de grade.
Bateţi albuşurile spumă cu mixerul. Bateţi gălbenuşurile cu mixerul împreună cu zahărul, până obţineţi o cremă pufoasă. Adăugaţi amestecul de făină peste gălbenuşuri, amestecând puţin de fiecare dată, cu mixerul la viteză mică.
În această compoziţie adăugaţi câte puţin din piureul de smochine, amestecând cu mixerul la viteză minimă. Încorporaţi albuşurile bătute, amestecând cu mişcări lente, de jos în sus.
Turnaţi conţinutul în forma de tartă şi presăraţi zahărul rămas (cele 3 linguri). Daţi tarta la copt timp de 35 de minute.
Faceţi proba paiului, care trebuie să rămână uscat când tarta e coaptă. Lasaţi tarta să se răcească puţin, o scoateţi din formă şi o decoraţi cu smochine şi beţe de scorţişoară.
Tartă cu smochine
Pofta buna!