Tarta taraneasca
PrinteazaO reteta simpla de tarta taraneasca din: faina, unt, zahar, apa rece, galbenus, gem, fructe si sate.
- 170 g făină
- 150 g unt rece
- 2 linguri cu zahăr
- 4-6 linguri cu apă rece
- 1 gălbenuş
- 3 linguri cu gem/marmeladă
- fructe proaspete
- sare
Mod de preparare:
Amestecă într-un vas făina cernută proaspăt cu un praf de sare şi zahărul. Adaugă untul rece tăiat cubuleţe şi amestecă până ce aluatul devine nisipos. Pune pe rand, cate o lingura cu apa rece ca gheata pana cand aluatul capata consistenta si se strange sub forma de bila (este posibil sa nu fie necesara toata apa).
Inveleste bucata de aluat intr-o folie si da-o la rece cel putin o ora. In acest timp, spala si curata coaja fructelor – poti folosi, mar, para, piersica, afine, coacaze si struguri.
Intinde aluatul intr-o tava de tarta tapetata cu hartie de copt, inclusiv pe margini. Intinde gemul pe foaia de tarta, apoi asaza fructele feliate si ridica marginile aluatului peste umplutura. Presara usor pe marginea formata.
Unge cu un galbenus si presara zaharul tos. Da la cuptorul incins pentru 40-50 de minute. Taie si serveste numai dupa ce tarta s-a racit.
Tarta taraneasca
Pofta buna!