Tartă cu zmeură
PrinteazaO reteta de tarta cu zmeura din: unt, zahar tos, ou, faina, lapte, baton de vanilie, zahar pudra, faina de porumb, galbenusuri, smantana, zmeura si gem de zmeura.
Aluat dulce:
- 125 g de unt nesărat, topit la temperatura camerei
- 90 g de zahăr tos
- 1 ou mare
- 250 g de făină albă, plus o cantitate suplimentară pentru pudrat
- 1 lingură de apă foarte rece (dacă este necesar)
Cremă de vanilie:
- 250 ml de lapte integral
- 1/2 baton de vanilie, tăiat pe verticală, plus seminţele
- 50 g de zahăr pudră
- 20 g de făină de porumb
- 3 gălbenuşuri
- 100 ml de smântână grasă
Topping:
- aproximativ 700 g de zmeură curăţată
- 2-3 linguri de gem de zmeură fără seminţe, pentru glazură
- 1 lingură de apă fiartă (dacă este necesar)
Mod de preparare:
Pentru a pregăti aluatul, amestecaţi untul cu zahărul până când se omogenizează. Adăugaţi oul şi amestecaţi 30 de secunde. Puneţi făina şi mai amestecaţi câteva secunde, până obţineţi o compoziţie omogenă, turnând puţină apă dacă este necesar. Frământaţi uşor pe o suprafaţă tapetată cu făină.
Formaţi un disc, înveliţi-l în folie alimentară şi lăsaţi-l la rece 30 de minute. Rulaţi aluatul pe o suprafaţă tapetată cu făină până capătă grosimea unei monede. Folosiţi-l pentru a îmbrăca o formă de tartă de 23-25 cm, cu fund detaşabil. Lăsaţi forma la rece cel puţin 30 de minute.
Pentru crema de vanilie, puneţi într-un vas laptele, seminţele şi batonul de vanilie şi 1 lingură de zahăr. Lăsaţi totul la foc domol până când laptele ajunge aproape să dea în clocot. între timp, bateţi într-un bol restul de zahăr, făina de porumb şi gălbenuşurile. Când laptele începe să fiarbă, turnaţi-l încet în compoziţie, amestecând continuu. Clătiţi vasul. Treceţi amestecul printr-o sită fină înapoi în vas.
Puneţi din nou la foc mic, până când se formează o cremă groasă. Treceţi crema printr-o sită într-un bol curat şi lăsaţi-o să se răcească, amestecând din când în când, pentru a nu se forma crustă.
Preîncălziţi cuptorul la 200°C (cuptor electrici/treapta 6 (cuptor cu gaz). Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt, puneţi în ea forma de tartă şi daţi-o la cuptor 15-20 de minute. Scoateţi hârtia şi mai lăsaţi aluatul la cuptor 5 minute pentru ca acesta să se coacă şi în partea inferioară. Lăsaţi-l să se răcească 10 minute, apoi scoateţi-l şi aşezaţi-l pe un grătar.
Bateţi smântână până se întăreşte, apoi amestecaţi-o cu crema de vanilie. Lăsaţi totul la rece. Aşezaţi un strat subţire de cremă de vanilie în forma cu aluatul. Aranjaţi zmeura deasupra. încălziţi puţin gemul de zmeură, subţiindu-l cu apă fiartă, dacă este necesar, apoi întindeţi-l cu o pensulă peste fructe, pentru a le glazura. Ideal este ca tarta să fie consumată în aceeaşi zi, după ce a fost lăsată să se răcească.
Tartă cu zmeură
Pofta buna!