Tartelete cu mere şi sos de Calvados
PrinteazaO reteta delicioasa de tartelete cu mere si sos de calvados din: faina alba, unt, ou, galbenus, zahar, lamaie, zahar vanilat, mere, smantana, stafide, migdale, scortisoara, zahar vanilat, lapte, pastaie de vanilie si calvados.
pentru aluat:
- 300 g faină albă
- 100 g unt
- 1 ou
- 1 gălbenuş
- 80 g zahăr
- 1 lămâie
- 1 plic zahăr vanilat
pentru umplutură:
- 600 g mere
- 200 ml smântână pentru frişcă
- 40 g stafide
- 40 g migdale
- 60 g zahăr
- 1 ou,
- 1 lămâie
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 plic zahăr vanilat
pentru cremă:
- 200 ml lapte
- 2 gălbenuşuri
- 50 g zahăr
- 1/2 păstaie de vanilie
- 1 păhărel de Calvados
Mod de preparare:
Toarnă făina în formă de fântână, pune în mijloc untul, oul, gălbenuşul, zahărul, zahărul vanilat şi coaja de lămâie, apoi frământă şi lasă aluatul să se odihnească 30 de minute.
Curăţă merele, taie-le cuburi şi pune-le într-un castron. Incorporează migdalele tăiate lamele, stafidele înmuiate în apă caldă şi stoarse, scorţişoara şi coaja de lămâie, amestecând bine toate ingredientele. Sparge un ou într-un alt castron, adaugă zahărul vanilat, zahărul şi smântână, apoi amestecă bine.
Pentru cremă, pune la fiert laptele împreună cu păstaia de vanilie şi cu păhărelul de Calvados. Bate gălbenuşurile cu zahărul, toarnă peste ele laptele fierbinte, amestecând continuu. Toarnă compoziţia într-o oală specială pentru fiert lapte (cu pereţi dubli) şi fierbe crema, pe foc mediu, amestecând permanent. Ia oala de pe foc şi lasă crema să se răcească.
Intinde cu sucitorul o foaie de aluat groasă de 0,5 cm şi îmbracă formele unse cu unt şi tapetate cu făină în prealabil. Pune deasupra umplutura de mere şi toarnă deasupra un polonic din compoziţia de ouă, lapte şi Calvados.
Pune tarteletele în cuptor şi coace-le 30 de minute în cuptorul încălzit la 170° C. Aşază-le pe farfurii şi serveşte-le împreună cu crema de Calvados.
Tartelete cu mere şi sos de Calvados
Poftă bună!