Te simți obosit? Mănâncă spanac!
PrinteazaSenzaţia de oboseală, fie fizică, fie mentală sau emoţională, e de multe ori ignorată. Netratată însă, ea se poate transforma în oboseală cronică, care predispune organismul la diverse afecţiuni.
- Atenţie la consumul de zahăr. Obişnuieşti să-ţi începi ziua cu cereale dulci sau produse de patiserie? Nu e cea mai bună idee, deoarece zahărul conţinut îţi creşte nivelul de energie pe moment, după care metabolismul încetineşte şi vei simţi nevoia unei gustări cât mai dulci. Din acest motiv, e bine să ai un mic dejun complex, care să conţină carbohidraţi simpli, dar şi proteine. Cea mai bună sursă de carbohidraţi sunt fulgii de ovăz, neîndulciţi, serviţi cu lapte, fructe sau nuci, migdale şi seminţe de in. La fel de recomandat este şi micul dejun format din ouă, de preferinţă fierte, carne de pui sau de curcan la cuptor, brânză şi legume, alături de pâine integrală.
- Introdu în meniu spanacul. Pe lângă faptul că este bogat în fier, spanacul conţine şi alte substanţe nutritive, cum sunt magneziul, potasiul şi complexul de vitamine B, surse excelente de energie. Anemia (scăderea numărului de globule roşii sau hemoglobină) se manifestă printr-o senzaţie permanentă de slăbiciune. Acest lucru apare din cauză că numărul mic de globule roşii nu reuşeşte să transporte suficient oxigen la ţesuturi. Un nivel mic de oxigen duce la stări de oboseală mentală şi fizică, apatie şi somnolenţă. Magneziul joacă un rol important în producerea de energie, fiind esenţial pentru buna funcţionare a organelor. Spanacul poate fi consumat alături de ouă sau ca supă cremă.
- Nuci şi seminţe, pentru gustări. Nucile sunt bogate în magneziu, fosfor, fier, triptofan şi vitaminele B1, B2, B5 şi B6. Magneziul combate epuizarea, triptofanul previne oboseala emoţională şi te relaxează, pentru a avea un somn odihnitor. În plus, toate nucile şi seminţele sunt surse de proteine, pe care organismul le transformă în energie pe parcursul zilei. Apoi, acizii graşi Omega-3 din compoziţia fructelor oleaginoase reduc indicele glicemic al alimentelor şi eliberează energie pentru o perioadă mai lungă.
Articol preluat de aici.