Teacake

Printeaza

Teacake – Un teacake se distinge de o banală chiflă prin aluatul dulce, dospit cu drojdie, la care se adaugă câteva stafide. Chifla are un diametru de aproximativ 10 cm. Ea se taie în două, se prăjeşte, se unge cu unt şi se serveşte la ceai.

In anumite părţi din Yorkshire şi Lancashire, un teacake nu conţine stafide. Teacake este, de fapt, numele generic dat unei chifle, numite în nordul Angliei „breadcake sau „barm cake”, care poate fi mâncată chiar şi cu cartofi pai.

In Yorkshire, adevăratul teacake este numit „fat rascal”.

Teacakes sunt foarte îndrăgite în sudul Statelor Unite ale Americii, termenul desemnând însă aici nişte prăjiturele aromatizate cu vanilie şi condimente. Există o largă varietate de reţete pentru chiflele americane.

Tunnock’s Teacakes, un produs comercial scoţian, nu este de fapt un teacake, ci un fursec cu bezea. Teacakes sunt în Australia checuri, uneori presărate cu zahăr şi scorţişoară, numite astfel deoarece se servesc la ceai.

In Irlanda, brack teacake este un chec consistent cu fructe uscate, asemănător pâinii cu fructe uscate, diferenţa fiind că este dospită cu ouă şi praf de copt în loc de drojdie.

Teacake este un termen care are semnificații și variații diferite în întreaga lume, fiecare având propria sa importanță culturală, metode de preparare și ingrediente unice.

Această explorare detaliată se concentrează asupra diferitelor tipuri de teacake, istoriile lor, rețetele și contextul cultural în care sunt savurate.

Istoria

Istoria teacake-ului este la fel de variată ca și definițiile sale. Termenul “teacake” poate face referire fie la un tort dulce, fie la o patiserie asemănătoare cu pâinea, iar originile sale pot fi urmărite în diferite regiuni și perioade.

Regatul Unit

În Marea Britanie, teacake-urile sunt tradițional un tip de chiflă dulce, adesea conținând fructe uscate, precum stafide, coajă de portocală sau un amestec de fructe. Aceste chifle sunt de obicei prăjite și servite cu unt în timpul ceaiului de după-amiază. Conceptul de ceai de după-amiază a devenit popular în secolul al XIX-lea, odată cu introducerea ceaiului de după-amiază de către Anna, Ducesa de Bedford.

Scandinavia

În țările scandinave, în special în Suedia, un teacake, cunoscut sub numele de “kanelbulle,” este mai degrabă similar cu un rulou cu scorțișoară, aromatizat cu cardamom și adesea acoperit cu zahăr perlat. Acești rulouri sunt foarte populari și sunt savurați la “fika,” o pauză tradițională de cafea și prăjituri.

Varianta Americană

În Statele Unite, termenul “teacake” se referă adesea la un tip de prăjitură simplă, similară cu un cookie moale, făcută din ingrediente de bază precum unt, zahăr, ouă și făină. Aceste prăjituri sunt adesea servite la ceai sau cafea și pot fi aromatizate cu vanilie sau alte esențe.

Teacake Tradițional Britanic

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 300 ml lapte călduț
  • 50 g unt topit
  • 75 g zahăr
  • 1 ou
  • 150 g fructe uscate (stafide, coajă de portocală confiată)
  • 1/2 linguriță sare

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amestecați făina, sarea și zahărul.

Adăugați drojdia și amestecați bine.

Faceți o gaură în centrul amestecului de făină și turnați laptele călduț, untul topit și oul bătut.

Amestecați până obțineți un aluat moale. Adăugați fructele uscate și frământați până când sunt bine încorporate.

Lăsați aluatul să crească într-un loc cald, acoperit cu un prosop umed, timp de aproximativ 1-2 ore, sau până când își dublează volumul.

Împărțiți aluatul în chifle de dimensiuni egale și așezați-le pe o tavă de copt.

Coaceți în cuptorul preîncălzit la 190°C timp de 15-20 de minute sau până devin aurii.

Serviți teacake-urile calde, unse cu unt.

Teacake-urile sunt adesea asociate cu momentele de relaxare și socializare.

În Marea Britanie, sunt parte integrantă a tradiției ceaiului de după-amiază, în timp ce în Scandinavia sunt savurate la “fika,” o pauză socială cu cafea și prăjituri.

În Statele Unite, teacake-urile sunt adesea servite în timpul ceaiului sau la ocazii speciale.

Teacake-urile sunt un exemplu minunat de cum un termen poate însemna lucruri diferite în funcție de contextul cultural și geografic.

De la chiflele dulci britanice, la rulourile cu scorțișoară scandinave și prăjiturile americane, teacake-urile continuă să aducă bucurie și confort în diverse forme și arome.

Această explorare detaliată sper să ofere o înțelegere profundă a diversității și bogăției acestui desert minunat.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.