Telina umpluta cu carne
PrinteazaTelina umpluta cu carne
- 10 teline
- 500 g carne
- 5 linguri unt sau untură
- 4 cepe
- 1 felie de paine
- sare
- piper după gust
- putin pătrunjel
- putină frunză de telină
- 2 linguri făină
- 5-6 roşii sau 2 linguri bulion de roşii
- 2 linguri smantană
Mod de preparare:
Alegem ţeline deopotrivă de mari, le curăţăm şi le dăm formă rotundă, înaltă de 3 degete, ca un capăt de dovlecel pus în picioare. Cu o linguriţă specială scoatem miezul, făcand loc pentru umplutură.
Pregătim o tocătură ca pentru dovlecei umpluţi. Alegem carne macră şi grasă. Prăjim bine o jumatate de ceapă şi dăm de două ori carnea prin maşină împreună cu ceapa prăjită, cu painea, pătrunjelul şi frunza de ţelină, sare şi piper. Amestecăm tocătură cu mana bine de tot, apoi umplem ţelinele şi le prăjim în puţin unt sau untură încet, căutand să nu iasă umplutura afară. Punem într-o cratiţă ţelinele prăjite.
în tigaia în care am prăjit ţelina, punem jumatate ceapă tăiată mărunt şi o prăjim. Dacă nu a rămas grăsime destulă, mai adăugăm puţină. Punem făina şi roşiile (sau bulion de roşii). Amestecăm bine, turnăm zeamă de carne. Strecurăm sosul şi îl turnăm peste ţelină. Putem pune de asemenea în mancare bulion de carne concentrat.
Acoperim cratiţa, dăm la cuptor sau punem pe plită, lăsînd să fiarbă încet 1-2 ore, fără să se lipească pe fundul cratiţei.
Cand este gata, lăsăm puţin să se răcorească, apoi scoatem ţelinele cu grijă pe o farfurie, să nu se rupă sau să-şi strice forma. Turnăm peste mancare două linguri de smantană şi servim la masă.
Pofta buna!
Interesanta reteta.