Terina din fleica de vita cu garnitura de cartofi fondanti
PrinteazaTerina din fleica de vita cu garnitura de cartofi fondanti din: fleica de vita, dafin, ienibahar, piper, cimbru, usturoi, cartofi, unt, dafin, usturoi, ulei, sare, crema de hrean, smantana, lamaie.
- 2 kg fleică de vită cu os
- 2 frunze de dafin
- 3 boabe de ienibahar
- 1 linguriţă de boabe de piper negru
- 4 fire de cimbru
- 3 căţei de usturoi
- sare după gust
Pentru cartofii fondanţi:
- 2 kg cartofi
- 250 g unt
- 4 frunze de dafin
- 1 căpăţână de usturoi
- 1 linguriţă de ulei de măsline
- sare şi piper negru după gust
Pentru sos:
- 2 linguri de cremă de hrean (în borcan de sticlă)
- 200 g smântână
- 1/2 lămâie
Mod de preparare:
Aşezaţi carnea de vită într-o cratiţă şi turnaţi apă rece. Adăugaţi toate condimentele în afară de sare şi lăsaţi-o să fiarbă la foc mic, timp de patru ore. Apoi luaţi-o din cratiţă, dar lăsaţi supa de vită până se îngro&şă, ajungând la o treime din volumul iniţial.
Indepărtaţi carnea de pe oase, presăraţi sare şi aşezaţi-o într-un bol căptuşit cu folie alimentară.
Turnaţi supa peste carne, acoperiţi bolul cu folie şi lăsaţi astfel la frigider. După ce o scoateţi o tăiaţi în cubuleţe.
Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-le capetele, pentru a lua formă de butoiaşe. Puneţi într-o tigaie uleiul de măsline, untul, cartofii, cu tot cu capete, usturoiul presat, frunzele de dafin, sarea şi piperul negru şi prăjiţi până când untul şi-a schimbat culoarea.
Apoi turnaţi apă cât să a acoperiţi cartofii şi, imediat ce aceasta s-a absorbit, întoarceţi-i. Transferaţi cartofii pe otavă şi introduceţi-i în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 10 minute.
Amestecaţi hreanul cu smântână şi sucul de lămâie. Aşezaţi o bucată de terină pe fiecare cartof şi serviţi împreună cu sosul de hrean.
Pofta buna!