Tipar in aspic
PrinteazaTipar in aspic din: tipar, lamaie, patrunjel, hasmatuchi, ceapa, morcov, telina, gelatina.
- 1 kg ţipari, curăţaţi de piele şi de oase nucşoară rasă
- sucul şi coaja de la 1/2 lămâie
- o mână de pătrunjel tocat mărunt
- o mână de hasmaţuchi tocat mărunt
- 600 ml supă de peşte
- 1 ceapă mijlocie, tocată mărunt
- 1 morcov mijlociu, tocat mărunt
- 1 tulpină de ţelină, tocată mărunt
- 1 legătură de ierburi aromatice
- 1 linguriţă gelatină
Mod de preparare:
Presăraţi ţiparii cu nucşoară, coajă de lămâie rasă şi ierburi tocate mărunt. Tăiaţi peştele în bucăţi de 10 cm lungime, apoi strângeţi fiecare bucată, rulaţi-o şi legaţi-o cu aţă.
Puneţi supa de peşte, ceapa, morcovul, ţelina şi ierburile aromatice într-un vas pe foc. Când începe să fiarbă, adăugaţi bucăţile de ţipar.
Lăsaţi-le la foc domol 15 minute.
Luaţi peştele din cratiţă, păstrând zeama în care a fiert. Tăiaţi aţa cu care au fost legate bucăţile de peşte şi puneţi-le într-un castron nu prea adânc. Adăugaţi în cratiţă apă, astfel încât cantitatea totală să fie de 450 ml.
Dizolvaţi gelatina în suc de lămâie, apoi turnaţi-o în zeama fierbinte, amestecând bine. Strecuraţi zeama, turnaţi-o peste peşte şi lăsaţi-o să se aşeze.
Când aspicul s-a legat, puteţi să îl serviţi.
Pofta buna!