Tiramisu la pahar (varianta)
PrinteazaTiramisu la pahar (varianta) – o variantă modernă și simplificată a celebrului desert italian, perfect pentru porții individuale.
Acest preparat este ideal pentru mese festive, cine romantice sau pur și simplu pentru o răsfăț rapid.
Ingrediente (pentru 4 pahare)
- 200 g mascarpone – baza cremoasă și catifelată a desertului
- 150 ml smântână pentru frișcă – pentru volum și aerare
- 3 linguri zahăr pudră – pentru dulceață subtilă
- 1 linguriță extract de vanilie – pentru aromă
- 150 ml cafea tare, răcită – pentru aroma distinctivă de tiramisu
- 2 linguri lichior de cafea (opțional) – pentru un plus de rafinament
- 100 g pișcoturi – baza crocantă, ideală pentru a absorbi cafeaua
- 1 lingură pudră de cacao – pentru decor și gust
- Ciocolată rasă sau boabe de cafea pentru decor (opțional)
Mod de preparare
Bate smântâna pentru frișcă până devine fermă, dar nu prea rigidă.
Într-un alt bol, mixează mascarpone cu zahărul pudră și extractul de vanilie până obții o cremă fină. Încorporează frișca bătută în mascarpone, folosind mișcări ușoare pentru a păstra textura aerată.
Amestecă cafeaua răcită cu lichiorul de cafea, dacă îl folosești.
Taie pișcoturile astfel încât să încapă în pahar. Înmoaie-le rapid în cafea (fără să le lași să se îmbibe prea mult) și așază un strat pe fundul fiecărui pahar.
Adaugă un strat de cremă de mascarpone peste pișcoturi, apoi repetă stratificarea: pișcoturi înmuiate, urmate de cremă, până umpli paharele.
Nivelează ultimul strat de cremă și presară pudră de cacao deasupra cu ajutorul unei site fine.
Servirea
Lasă tiramisu-ul la frigider timp de cel puțin 2 ore înainte de servire, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Decorează cu ciocolată rasă sau boabe de cafea înainte de a-l servi.
Sfaturi utile
- Poți înlocui lichiorul de cafea cu lichior de migdale (Amaretto) pentru o altă aromă autentică italiană.
- Pentru o variantă mai ușoară, folosește biscuiți digestivi în loc de pișcoturi.
- Dacă dorești o variantă pentru copii, înlocuiește cafeaua cu cacao caldă.
Se potrivește perfect cu un espresso sau un cappuccino pentru o experiență completă.
Tiramisu la pahar (varianta)
Ingrediente:
- 200 ml smântână dulce
- 450 g pişcoturi
- 4 ouă
- 125 g zahăr
- 500 g mascarpone
- 125 ml vin dulce
- 4 fiole cu esenţă de rom
- 500 ml cafea preparată
- 50 g cacao
Mod de preparare:
Parfumează cafeaua cu două esenţe de rom. Mixează gălbenuşurile cu 125 g de zahăr, la bain-marie, până obţii o spumă cremoasă. Toarnă vinul şi amestecă, la foc mic, până obţii o compoziţie ca pentru clătite.
Toarnă uşor peste mascarpone, apoi adaugă smântână bătută frişca. Scufundă pişcoturileîn cafea şi aşază-le în pahare.
Pune un strat din crema de mascarpone, apoi pişcoturi înmuiate. Repetă operaţiunea.
Ultimul strat trebuie să fie de cremă. Pudrează cu cacao şi lasă la rece.
Pofta buna!