Tjalknol
PrinteazaSuedezii consumă mai mult vânat decât orice alt popor, mai ales carnea de elan şi de ren.
Tjalknol este mâncarea de petrecere preferată a suedezilor, dar ea se serveşte în mod tradiţional şi în timpul Crăciunului. Pentru petrecerile cu mai mulţi invitaţi, o halcă de friptură de elan este perfectă.
Numele acestei mâncări este compus din cuvântul tjale, care înseamnă „pământ îngheţat”, şi din knoll, care înseamnă „halcă”. Această etimologie se explică prin faptul că, atunci când se pune în cuptor, carnea trebuie să fie congelată.
Se ia o bucată mare de carne, de aproximativ 3 kg, şi se dă la cuptor la foc foarte mic timp de aproximativ 12 ore, astfel încât temperatura în mijlocul bucăţii de carne să ajungă la 65 grade.
Intre timp se face o marinată, care se aromează cu ienupăr, foi de dafin şi piper şi se lasă să se răcească. Cât este încă fierbinte, friptura se cufundă complet în marinată şi se lasă cam 5 ore.
Apoi se taie în felii subţiri şi se serveşte în cadrul unui bufet suedez foarte bogat. Drept garnitură la această friptură se poate servi o salată rece de cartofi cu ceapă şi un gratin dauphinoise cald, împreună cu nişte legume murate.