Toba din maruntaie
PrinteazaToba din maruntaie din: carne, maruntaie, ficat, dafin, sare, piper.
- 1 kg carne de la ceafă
- 250 g slănină
- 1/2 ficat
- 1/2 inimă, rinichi, şorici, urechi, picioare, căpăţâna cu limba
- sare
- foi de dafin
- piper măcinat
- stomacul de porc
Mod de preparare:
Pârliţi picioarele, capul, şoriciul, urechile; frecaţi-le uşor cu mălai, spălaţi-le şi puneţi-le la fiert într-o oală mare cu apă călduţă. Spumuiţi des.
Curăţaţi stomacul, spălaţi-l cu multă apă caldă, întoarceţi-l pe dos şi răzuiţi-l cu lama unui cuţit ascuţit. Frecaţi încet cu mălai, spălaţi-l în mai multe ape reci şi scurgeţi-l într-o sită.
Puneţi la fiert separat carnea, slănina, ficatul, inima şi rinichii curăţaţi de grăsime. Aruncaţi zeama. Când sunt bine fierte, scoateţi şoriciul, urechile, măruntaiele şi carnea într- un vas mare.
Fierbeţi căpăţâna şi picioarele de porc până când carnea se desprinde de pe os. Strecuraţi zeama în care au fiert şi folosiţi-o ca liant (gelatină) pentru umplutura tobei.
Tăiaţi bucăţi mari toată carnea, slănina, urechile, limba, inima, rinichii şi şoricii, condimentaţi amestecul şi omogenizaţi-1 cu puţină zeamă de carne.
Umpleţi stomacul de porc, legaţi-l la capete şi puneţi-l la fiert în zeama rămasă de la fierberea cărnii (călduţă). Puneţi 2 foi de dafin şi fierbeţi toba la foc domol, înţepând-o uşor, timp de 2 ore.
Păstraţi-o la rece. Serviţi-o ca aperitiv.
Pofta buna!