Toba – reteta principala

Printeaza

Toba – reteta principala – Pentru pregătirea tobei se folosesc părţile bogate în conţinut gelatinos şi alte ingrediente, pentru savoare. Parţile gelatinoase: urechile, şoriciul, carnea cu os de la căpăţână, picioarele.

Picioarele, căpăţână şi şoriciul se rad bine, după ce au fost pârlite, se spală cu apă călduţă şi se pun la foc iut e, ca să dea într-un clocot. Se scurg şi se spală atât conţinutul, cât şi oala.

Totul se pune din nou la fiert cu apă şi sare. După primul clocot, se ia spuma şi se micşorează focul. Se: pun boabe de piper, foi de dafin şi se continuă fierberea încet până se înmoaie şoriciul, iar zeama are aspect cleios. Caamea de la căpăţână se fierbe până se desprinde de pe oase.

Şoriciul, picioarele şi urechile se fierb până ce şoriciuil se înmoaie bine. Zeama se strecoară şi, până la folosire, se ţine la temperatura camerei, pentru a evita închegarea.

Carnea şi slănina se pun la fiert împreună cu fieatul, limba, rinichii. Se scot pe rând, după cum fiecare dintrre ele a fiert. (Slănina se fierbe pe jumătate; după aceea se: scot ficatul şi limba. Aceasta se curăţă de pieliţă, caldă.)

Cum se prepară umplutura: componentele de came s«e taie în felii subţiri sau cubuleţe, după care se amestecă şi se adaugă condimente: sare, piper măcinat, usturoi pisat, coriandru sau nucşoară, ienibahar pisat etc., precuim şi zeama concentrată de la fiertul cărnii şi al şoriciului.

Toba – reteta principala

Cum se pregăteşte stomacul pentru umplerea tobtei: se goleşte de conţinut, se spală, se întoarce pe dos şi se spală din nou. Pieliţele interioare se rad, se spală din nou, ajpoi se freacă cu ceapă tăiată mărunt şi cu sare.

Se adaugă oţet şi se lasă 30 de minute, după care se clăteşte în apă călduţă l şi în mai multe ape reci. Se ţine în apă rece până la folosire;.

Se introduce umplutura în burduf, se coase la deschizătură şi din loc în loc se poate lega cu sfoară curată.

Se înţeapă din loc în loc şi se fierbe în zeama în care a fiert carnea. Se fierbe o oră şi jumătate-două ore, fără clocot. Se mai fac din când în când înţepături în timpul fierberii.

Toba se mai înţeapă cu un ac şi după ce a fost scoasă de la fiert, pentru eliminarea aerului, după care se lasă la răcit, presată între două scânduri.

 

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.