Tocana de homar cu stridii si capere
PrinteazaTocana de homar cu stridii si capere din: homar, stridii, rosii, praz (ceapa), patrunjel, capere, usutroi, vin alb sec, ghimbir, malai, sardea sarata, unt, ulei de masline, sare, piper.
Ingrediente:
- 1 homar de circa 700 g
- 24 de stridii
- 150 g roşii decojite
- 1 praz (sau o ceapă mică)
- 1 legătură de pătrunjel tocat
- 6 capere
- puţin usturoi
- 1/2 pahar de vin alb sec
- 2 linguriţe de ghimbir ras
- 1 lingură de mălai
- 1/2 fileu de sardea sărată
- unt cât o nucă
- ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare:
Puneţi ulei la încălzit într-o tigaie mare şi adâncă, pisaţi usturoiul şi puneţi-l în tigaie împreună cu untul. Impărţiţi homarul viu în două, pe lungime, şi prăjiţi-l, cu carnea spre fundul tigăii. La căldură, carapacea va căpăta o frumoasă culoare roşie.
Luaţi tigaia de pe foc înainte ca miezul homarului să se înroşească. Lăsaţi să se răcorească puţin, înlăturaţi carapacea şi tocaţi carnea separat.
Tocaţi prazul (sau ceapa) şi prăjiţi-l la foc iute în acelaşi ulei, după care adăugaţi roşiile decojite şi ghimbirul. Daţi focul mai mic, lăsaţi să fiarbă înăbuşit câteva minute, apor turnaţi vinul alb.
După ce acesta se evaporă, adăugaţi carnea de homar şi lungiţi sosul cu apă, astfel încât carnea să fie acoperită. Lăsaţi să fiarbă la foc mic şi, între timp, desfaceţi stridiile şi tocaţi pătrunjelul.
Când lichidul a scăzut la jumătate, presăraţi cu mălai, amestecând uşor cu o lingură de lemn, până când compoziţia devine omogenă.
Aruncaţi atunci toate stridiile deodată în tigaie, daţi focul mai tare, puneţi sare, piper şi serviţi imediat tocana fierbinte, presărată cu pătrunjel, într-o tavă de porţelan.
Pofta buna!