Tocana irlandeza
PrinteazaEste o mâncare grea, săţioasâ, ce se prepară din carne de miel, oaie sau berbec, care a existat întotdeauna din belşug în Irlanda, datorită importanţei industriei de prelucrare a lânii.
Vreme de secole, ea fost una dintre preferatele irlandezilor.
Se prăjeşte o bucată de ceafă de berbec în grăsime până se rumeneşte, căpătând o culoare maronie. în mod tradiţional nu se adaugă decât cartofi, ceapă şi apă. Imigranţii irlandezi din America, din secolul XIX, au contribuit la apariţia unor variante locale.
Carnea de berbec este uneori înlocuită cu cea de vită la care se adaugă morcovi, păstârnac şi, uneori, orz, deşi tradiţionaliştii ar protesta împotriva acestei practici.
Chiar şi apa a fost înlocuită în unele variante, folosindu-se în locul ei o sticlă, două de bere Guinness.