Tocană de legume cu găluşte
PrinteazaO retete de tocana de legume cu galuste din: ulei de masline, salote, praz, nap, pastarnaci, morcovi, orz, vin alb, supa de legume, frunza de dafin, cimbru, patrunjel, faina, unt, cheddar, rozmarin si frunze de cimbru.
- 1 lingura ulei de masline
- 350 g salote (sau ceapa rosie, mica)
- 2 fire de praz, tocate grosier
- 1/2 nap, taiat in bucati
- 2 pastarnaci, taiati in sferturi
- 350 g de morcovi
- 175 de orz perlat
- 225 ml de vin alb
- 1 litru supa de legume
- 1 frunza de dafin
- 3 fire de cimbru
- 1 legatura mica de patrunjel, tocat fin
pentru galuste:
- 100 g de faina (amestecata cu 1 lingurita praf de copt)
- 50 g de unt nesarat
- 50 g Cheddar
- 2 lingurite de rozmarin, tocat marunt
- 1 lingurita frunze de cimbru proaspat
Mod de preparare:
Se încinge uleiul într-o cratiţă mare. Se sotează şalotele 5-6 minute, până se rumenesc. Se adaugă prazul şi se căleşte două minute, apoi napul, păstârnacii şi morcovii.
Se adaugă orzul, se toarnă vinul şi se fierbe până scade la jumătate. Se adaugă supa, frunza de dafin, cimbrul, pătrunjelul şi se asezonează. Se acoperă cu un capac şi se fierb la foc mic 45 de minute, până când orzul şi legumele se înmoaie. Se amestecă din când în când ca să nu se lipească.
Pentru găluşte, se încălzeşte cuptorul la 200° C/gaz 7. Se amestecă făina cu untul pentru a forma o compoziţie nisipoasă. Se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă. Se toarnă deasupra două linguri de apă şi se frământă până se obţine un aluat moale. Se î mparte în şase bucăţi din care vor rezulta găluştele.
Se aşază deasupra legumelor şi se bagă la cuptor, fără capac, 20-25 de minute, până se rumenesc.
Tocană de legume cu găluşte
Pofta buna!