Tocana razaseasca
PrinteazaTocana razaseasca din: carne de vitel, ficat, inima, carnati, bulion, ceapa, untura, ardei, vin, usturoi, patrunjel, sare, piper.
- 300 g carne de viţel sau de mânzat
- 200 g ficat
- 200 g inimă
- 3-4 cârnaţi afumaţi
- 1 cană suc de roşii sau 2 linguri cu bulion
- 3 cepe mijlocii
- 1 lingură de untură sau 3-4 linguri de ulei
- 2 ardei graşi proaspeţi sau congelaţi
- 1 pahar cu vin alb
- 3-4 căţei de usturoi
- 6-8 tije de mărar sau mărar congelat
- 4-6 tije de pătrunjel
- sare
- piper boabe
Mămăliga:
- 1 l apă sau zer
- 300 g mălai
- 1 linguriţă cu sare
Mod de preparare:
Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în bucăţi potrivit de mari carnea, ficatul şi inima. Puneţi în apă rece cât să le acopere bucăţile de came şi de inimă. Fierbeţi 2- 3 min, aruncaţi apa şi spălaţi carnea. Lăsaţi în farfurie până se călesc legumele. Fierbeţi ficatul separat şi tăiaţi-l felii subţiri. Păstraţi lângă carne.
Curăţaţi ceapa, tăiaţi-o mărunt şi căliţi-o în untură sau ulei cald (nu încins) până devine transparentă, apoi adăugaţi în cratiţă ardeii şi usturoiul tocat. Acoperiţi vasul, lăsaţi să fiarbă împreună 3-4 min, stingeţi cu sucul de roşii sau bulionul desfăcut în apă caldă.
Puneţi în cratiţă carnea, inima, ficatul şi câmaţii tăiaţi felii subţiri. Lăsaţi să fiarbă după ce aţi pus o cană cu apă caldă peste came. Săraţi, puneţi boabe de piper şi fierbeţi mâncarea până când scade sosul. Când este gata, presăraţi peste tocană mărar şi pătrunjel tocate împreună, stingeţi focul.
Faceţi mămăligă din apă (sau zer), mălai şi sare, fierbeţi-o la foc mic 20-25 min.
Serviţi tocana cu mămăligă caldă şi vin alb.
Pofta buna!