Tocanita de curcan
PrinteazaTocanita de curcan din: piept de curcan, ceapa, ulei, sare, ardei sau gogosari.
- 1/2 kg piept de curcan (sau alte părţi, de exemplu: aripi)
- 5-8 cepe medii sau mari
- 4-5 linguri ulei
- sare
- opţional: 3-4 ardei graşi, capia sau gogoşari
Mod de preparare:
Carnea se taie în bucăţi mici (îmbucături), se sărează şi se prăjeşte în ulei, la foc domol. Când este aproape gata, se scoate carnea şi în ulei se pune la prăjit ceapa tocată nu prea mărunt.
Când ceapa începe să prindă o culoare gălbuie, se adaugă ardeii tocaţi.
Se continuă prâjitul până ce se moaie şi ardeiul, apoi se repune carnea la loc, în tigaie. Se potriveşte de sare şi eventual se toarnă puţină apă caldă.
Se ţine în continuare mâncarea pe foc până ce se moaie carnea, iar sosul devine păstos. După gust, se pot pune mirodenii (piper, foi de dafin, nucşoară etc.)
„Cunoscătorii” sunt de părere că un rol foarte important în obţinerea unei tocăniţe „,de excepţie” îl are folosirea cu mare zgârcenie a apei în timpul pregătirii.
Dacă se poate, este de preferat să nu se folosească apă deloc, zeama lăsată de zarzavat şti carne fiind suficientă.
In acest caz, sarcina bucătarului devine mai grea, el trebuind stă amestece aproape continuu în mâncare, pentru a nu se prinde pe vas.
Pofta buna!