Tocanita picanta de porc cu galuste
PrinteazaTocanita picanta de porc cu galuste din: spata de porc, ulei, ceapa, telina, dafin, oregano, chimion, coriandru, ienibahar, supa, rosii tocate, pudra de cacao, zahar brun, otet de vin rosu, portocale, ardei iute, ceapa verde, cartofi dulci, ardei gras, fasole rosie, unt, faina, praf de copt, malai, bicarbonat, porumb, lapte batut, ou.
- 900g spată de porc, tăiată în cuburi
- 2 linguri ulei
- 2 cepe, tocate
- 2 tulpini de ţelină Apio, tocata
- 3 frunze de dafin
- 1 lingură frunze de oregano (sau 2 linguriţe de oregano uscat), plus extra, pentru servit
- câte 1 lingură de chimion măcinat
- coriandru şi ienibahar
- 1 cub de supă (vită, porc sau pui)
- 2 conserve a câte 400g de roşii tocate
- 1 lingură pudră de cacao
- 2 linguri de zahăr brun
- 3 linguri de oţet din vin roşu
- coaja rasă şi zeama de la 2 portocale
- 2 ardei iuţi roşii, tăiaţi în două pe lungime, fara seminte
- 1 legătură de ceapă verde, feliată
- 400g de cartofi dulci, curăţaţi de coajă şi tăiaţi în cuburi
- 2 ardei roşii, curăţaţi de seminţe şi tăiaţi în cuburi
- 2 conserve a câte 400g de fasole roşie, scursă şi clătită
Ingrediente pentru galuste:
- 100g de unt rece, tăiat în cuburi
- 200g de făină amestecată cu 1/2 linguriţă praf de copt
- 140g de mălai măcinat, plus extra pentru presărat pe găluşte
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 140g porumb dulce, din conservă, scurs
- 75ml de lapte bătut
- 1 ou, bătut
Mod de preparare:
Primul pas este să scoţi cel mai mare vas de fontă pe care-l ai şi să prăjeşti puţin bucăţile de porc în ulei.
Transferă carnea pe o farfurie şi pune în vasul de fontă trei sferturi din cantitatea de ceapă, ţelina Apio, frunzele de dafin şi oregano.
Adaugă puţin ulei şi căleşte totul până când se înmoaie.
Adaugă condimentele, amestecă timp de 1 minut pentru a se rumeni, apoi pune carnea la loc în vas.
Fărâmiţează cubul de supă şi adaugă roşiile, cacaua, zahărul, 2 linguri de oţet, coaja rasă şi zeama de la 1 portocală, precum şi 3 dintre jumătăţile de ardei iute.
Dă totul în clocot, apoi acoperă mâncarea şi las-o să fiarbă 1 oră.
Intre timp, toacă fin jumătatea de ardei iute pusă deoparte şi combin-o cu restul de ceapă, ceapa verde, oţetul din vin roşu, coaja rasă şi zeama de la ultima portocală.
Ţine sosul la rece, în frigider.
După o oră, încorporează în tocană cartofii dulci şi ardeiul roşu, apoi pune la loc capacul şi mai las-o să fiarbă 30 pe minute. Când au mai rămas doar 15 minute din timpul de fierbere al tocanei, începe să faci găluştele.
Amestecă untul şi făina până când obţii un aluat asemănător cu un pesmet fin, apoi încorporează mălaiul, bicarbonatul de sodiu şi porumbul dulce.
La final, adaugă laptele bătut şi aproape tot oul, cu excepţia unei linguri, pentru a obţine un aluat moale.
Asezonează-l cu sare şi modelează-l sub forma a 12 găluşte moi, pe care să le tăvăleşti apoi în puţin mălai suplimentar. Unge-le cu oul rămas.
Incinge cuptorul la 200°C. Adaugă fasolea în tocană, apoi gustă să vezi dacă mai trebuie asezonată. Aşază 6 găluşte peste tocană, iar pe celelalte pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Dă la cuptor atât vasul de fontă, cât şi tava şi lasă-le 25 de minute, până când găluştele se umflă şi devin aurii.
Aşază tocana pe masă şi presară deasupra puţin oregano suplimentar, înainte de a o pune în boluri.
Serveşte-o cu celelalte găluşte alături, pentru cei care doresc mai multe şi cu sosul de ceapă de la frigider.
Tocanita picanta de porc cu galuste
Pofta buna!