Tocanita de vita cu galusti
PrinteazaO reteta de tocanita de vita cu galusti din: friptura de vita, ulei de masline, ceapa, morcovi, nap, faina alba, verdeturi, rosii, bulion de vita, sare, piper, gris si patrunjel.
- 1 kg fripturi de vita macra, pentru tocanita
- 1 lingura ulei de masline
- 400 g ceapa, taiata in sase
- 250 g morcovi, felii
- 250 g nap, taiat cubulete
- 1 lingura faina alba
- 2 lingurite diverse verdeturi, uscate
- 400 g rosii cubulete, din conserva
- 600 ml bulion de vita
- sare si piper negru
pentru galusti:
- 175 g gris
- 50 g produs tartinabil, cu 70% grasime
- 3 linguri patrunjel proaspat, tocat
Mod de preparare:
Se indeparteaza pielitele, grasimea si zgarciurile de pe fripturile de vita si se taie in cuburi cu latura de 2,5 cm. Se incalzeste uleiul intr-o caserola mare, apoi se adauga ceapa si se rumeneste la flacara potrivita 5 minute sau pana cand devine maronie amestecand ocazional.
Se transfera ceapa intr-un castron mare si se pune jumatate din carnea de vita la rumenit 2-3 minute, pana devine maronie, amestecand ocazional.
Chiar daca este putin ulei in caserola, carnea se va rumeni, atentie insa sa nu se arda. Se scoate carnea rumenita si se pune alaturi de ceapa, apoi se rumeneste restul de carne, iar la final se adauga si aceasta la ceapa calita.
Se pun morcovii si napii in sucul lasat de carne in caserola si se fierb 1-2 minute la flacara potrivita. Se pun din nou in caserola carnea si ceapa, impreuna cu zeama lasata de ele si faina, care se inglobeaza in sos amestecand.
Se adauga verdeturile, rosiile si bulionul lasandu-se sa dea in clocot. Se reduce flacara la minim, se acopera vasul si se lasa sa fiarba inabusit 2 ore-2 ore si 15 minute, pana cand carnea a devenit frageda, amestecand ocazional. Nu se lasa tocanita sa fiarba la foc iute, pentru a nu se intari carnea.
Intre timp, se prepara galustile: se pune faina si un varf de cutit de sare intr-un castron pentru mixer, iar deasupra se presara produsul tartinabil. Se adauga patrunjel, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se face o adancitura la mijloc unde se adauga 6 linguri de apa rece si se amesteca cu un cutit cu varf rotund pentru a obtine un aluat moale, usor lipicios.
Cand carnea s-a inmuiat, se potriveste la gust si se mareste flacara putin, dar nu mult pentru a nu fierbe. Se ia cu o lingurita din aluatul pentru galusti si se pune in tocanita.
Se adauga 11 lingurite din aluat, avand grija a se desparti galustile, se acopera vasul si se lasa sa se faca timp de 20 de minute sau pana cand galustile s-au ridicat la suprafata si sunt fierte in interior. Se servesc cate doua galusti la fiecare portie.
Tocanita de vita cu galusti
Pofta buna!