Tochitură măcelărească
PrinteazaTochitură măcelărească
- 1,5 kg carne din tot porc: muşchiuleţ, ceafă, file, ficat, limbă, rinichi, fudulii, splină, costiţă mai cu carne, piept
- 150 ml vin alb dulce
- 1 căpăţână mare usturoi
- 50 ml ulei
- 1 linguriţă boia dulce
- 1 vârf cuţit boia iute
- sare
- piper
- 1 legătură cimbru
- 500 ml zeamă de carne
- 200 g telemea
- 200 g smântână
- 300 ml bulion roşii (sau trei linguri pastă roşii) .
- ouă
Mod de preparare:
Se curăţă rinichii de grăsime (şi-n interior) şi se lasă un pic în apă cu otet, să-si lase mirosul. Se trece limba prin apa clocotită de câteva ori, până când se poate curăţa uşor de pieliţă se taie toată carnea în cubuleţe de 2-3 cm latura.
Se pune uleiul într-o cratiţă mare şi groasă la foc mic se aşterne în uleiul încins mai întâi costiţa şi pieptul, să-şi lase niţel grăsimea când bucăţile cu grăsime s-au rumenit şi s-au micşorat puţin, se adaugă muşchiuleţul, ceafa, fileul, limba.
După aproximativ zece minute se dă sare şi piper şi se adaugă restul de bucăţele de carne ficat, rinichi, fudulii, splina. După alte zece minute nu uitaţi, foc mic se adaugă vinul, boiaua, rachiul, usturoiul, zeama de carne şi bulionul sau pasta de roşii.
Se lasă să fiarbă totul douăzeci de minute, să se cunoască bine .
Atenţie să nu se prindă, mai ales când sosul s-a îngroşat .La sfârşit se pune smântână, amestecând, preţ de două-trei ultime clocote .
Se oferă fierbinte, cu un ou prăjit şi brânză la fiecare porţie, neapărat cu mămăligă caldă.
Pofta buna!