Ton la gratar cu sparanghel
PrinteazaO reteta de ton la gratar cu sparanghel din: sparanghel, ulei de masline, ton, busuioc, ardei iute, rosii uscate, lamaie, ulei de masline extravirgin, sare de mare si piper.
- 1 manunchi de sparanghel
- ulei de masline
- 2 steakuri de ton (de aproximativ 200 g fiecare, de 1 cm grosime)
pentru sos:
- 1 legatura mica de busuioc proaspat
- 1/2 ardei iute rosu proaspat
- 1 mana mica de rosii uscate la soare
- 1 lamaie
- ulei de masline extravirgin
- otet balsamic
- sare de mare si piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Se încinge o tigaie-grătar largă la foc iute. Se rup frunzele de busuioc de pe tulpini şi se toacă mărunt. Se scot seminţele şi se toacă fin ardeiul iute. Se toacă mărunt roşiile uscate la soare şi se pun într-un bol împreună cu busuiocul şi cu ardeiul iute. Se taie lămâia pe jumătate şi se stoarce toată zeama în bol.
Se adaugă una-două linguri de ulei de măsline extravirgin şi se amestecă bine totul. Se toarnă un strop de oţet balsamic, se asezonează cu sare şi piper şi se lasă bolul deoparte. Se îndoaie uşor sparanghelul până când se rup capetele lemnoase ale tulpinilor. Se aruncă părţile lemnoase. Se stropeşte tonul cu puţin ulei de măsline, se asezonează cu sare şi piper.
Se aşază vârfurile de sparanghel în tigaia încinsă. Se întorc la fiecare minut sau două, lăsându-le să prindă dungi, dar să nu se ardă – o să capete o aromă minunată cu gust de nucă. După câteva minute, se împing într-o parte ca sa se aseze si tonul in tigaie. Dupa aproximativ 1 minut, cand tonul s-a facut pe jumatate, se intorc amandoua fileurile pe partea cealalta.
Se mai lasa un minut sau doua. (Tonul trebuie, de fapt, sa ramana usor rozaliu in mijloc cand il servesti – daca il gatesti prea mult, se va usca.)
Ton la gratar cu sparanghel
Pofta buna!