Top 5 alimente de evitat pentru a tine colesterolul sub control
PrinteazaColesterolul este un tip de grasime vital bunei functionari a organismului: intra in componenta celulelor, participa la sinteza hormonilor sexuali, corticosteroizilor si acizilor biliari si are rol in metabolism. Cu toate acestea, subtipul de colesterol „rau” poate pune probleme serioase sanatatii daca nu este mentinut in limite normale.
Valorile colesterolului – „bun” (HDL-colesterol) si „rau” (LDL-colesterol) – sunt influentate de un cumul de factori, precum mostenirea genetica, istoricul familial, varsta, sexul, activitatea fizica, greutatea si, nu in ultimul rand, alimentatia. Desi o parte dintre acesti factori nu pot fi influentati, pentru a va mentine sanatatea pana la varste inaintate, este esential sa actionati asupra acelora aflati sub controlul dumneavoastra.
Este indicat, asadar, sa faceti miscare moderata zilnic, cel putin 30 de minute, sa va mentineti greutatea in limite normale (sa aveti un indice de masa corporala – IMC – cuprins intre 18,5 si 24,9) si sa adoptati o alimentatie sanatoasa din care sa eliminati (sau sa consumati in cantitati cat mai mici) produsele care cresc nivelul de LDL-colesterol si pe cel al trigliceridelor, ambele tipuri de grasimi fiind implicate in aparitia bolilor cardiovasculare.
Acestea fiind spuse, va propunem sa descoperiti cinci dintre cele mai problematice alimente pentru sanatatea cardiovasculara pe care este important sa le evitati sau sa le consumati cu prudenta pentru a avea colesterolul in limite normale:alimente colesterol1
Carnurile grase
Carnea rosie (porc, oaie, vita, vanat), in special, dar si carnea alba (pui, curcan) consumate cu tot cu piele influenteaza semnificativ cresterea nivelului de LDL-colesterol, din cauza continutului mare de grasimi saturate, nesanatoase. Sa nu uitam nici de slanina si untura, produse care contin 100% grasime!
La fel de problematice, daca nu chiar mai periculoase, din cauza aditivilor, sunt si mezelurile si alte produse preparate din carne, in conditiile in care acestea contin preponderent carne grasa, bogata in colesterol. Inlocuiti, asadar, acest tip de alimente cu unele slabe, pentru aportul pretios de proteine, sau cu peste gras, sursa importanta de grasimi sanatoase – acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Uleiurile hidrogenate
Acest tip de grasimi – uleiuri vegetale care, in urma unei reactii cu hidrogenul, sunt transformate in grasimi semi-tari, fapt care le asigura o utilizare mai larga – abunda in preparatele incluse in meniul celor mai multi dintre noi. Produsele de patiserie din comert si alimentele tip fast food nu sunt doar „bombe calorice”, ci si surse importante de uleiuri hidrogenate, ticsite cu infamele grasimi trans responsabile de cresterea nivelului de LDL-colesterol.
Evitati, prin urmare, acest tip de alimente, dar si orice produs pe a carui eticheta sta scris „uleiuri vegetale hidrogenate” (margarina, biscuiti, chipsuri, inghetata etc.). De asemenea, tineti-va departe de orice aliment prajit!
Lactatele grase
Lactatele sunt surse pretioase de minerale (calciu, magneziu), vitamine (vitaminele din complexul B, vitaminele A, D, E), proteine si bacterii probiotice, fiind alimente recomandate intr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Din pacate, lactatele sunt si alimente cu un continut ridicat de grasimi – un pahar cu lapte, spre exemplu, furnizeaza aproximativ 150 de calorii si 9 g de grasimi. Lactatele cu cel mai mare continut de grasimi includ cascavalul, produsele (branza, iaurt) din lapte de bivolita, capra si oaie, dar si branza de burduf ori parmezanul.
Drept urmare, consumul acestui tip de lactate in cantitati moderate sau chiar mici (cum este cazul untului) este cel mai prudent pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare si a colesterolului in limite optime.
Galbenusul
Ouale sunt alimente controversate, in marte parte din cauza continutului mare de colesterol regasit in galbenus. Cu toate acestea, sustin specialistii, ouale nu ar trebui consumate cu prudenta decat in contextul existentei unor afectiuni – precum un nivel deja marit de LDL-colesterol – sau diabetul. Altfel, o persoana sanatoasa poate consuma intr-o saptamana pana la sapte oua fara a-si pune sanatatea in pericol.
Explicatia este urmatoarea: desi furnizeaza pana la 200 mg de colesterol (in conditiile in care dieta zilnica a unui adult n-ar trebui sa includa mai mult de 300 mg de colesterol), ouale sunt ticsite cu nutrienti (proteine, vitaminele B12 si D, riboflavina, acid folic etc.) ce contribuie la reducerea riscului cardiovascular.
Ciocolata
Consumata in cantitati mici, ciocolata neagra este benefica pentru sanatatea cardiovasculara, multumita flavonoidelor care scad LDL-colesterolul, crescandu-l pe cel „buna”. Efectul pozitiv este valabil doar in cazul sortimentelor cu un continut mare de cacao (peste 60%), in special al consumului redus (1-2 bucatele pe zi). Altfel, ciocolata este un produs cu un continut mare de grasimi (saturate si nesaturate deopotriva) si unul pe masura de calorii – spre exemplu, 30 g de ciocolata neagra cu 70-85% cacao furnizeaza 170 de calorii.
Articol preluat de aici.