Tort de afine cu iaurt si scortisoara
PrinteazaTort de afine cu iaurt si scortisoara din: biscuiţi cu cacao, iaurt gras, afine, lapte, scorţişoară, nuci, unt, oua, frişcă, gelatină granulată, suc de lămâie, zahăr pudră, flori comestibile (violete, părăluţe).
Ingrediente:
- 200 g biscuiţi cu cacao
- 500 ml iaurt gras
- 300 g afine
- 100 ml lapte
- 1/2 linguriţă scorţişoară
- 50 g nuci măcinate
- 80 g unt
- 1 albuş
- 200 ml frişcă (40%)
- 50 g gelatină granulată
- 1 lingură suc de lămâie
- 100 g zahăr pudră
- flori comestibile (violete, părăluţe)
Mod de preparare:
Se zdrobesc biscuiţii (în pungă, cu sucrtorul, în mixer sau maşina de tocat carne).
Se aduc la temperatura camerei iaurtul, afinele şi laptele. Se amestecă într-un castron biscuiţii pisaţi cu scorţişoară, felii de unt moale, nuci măcinate şi albuş.
Amestecul de biscuiţi se aşază într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt; se repartizează egal şi se nivelează cu dosul lingurii.
Se coace 10-^5 min. în cuptorul încins la 180 °C; se scoate şi se lasă să se răcească.
Se înmoaie gelatina în lapte rece cca 10 min. Se bate frişca. Se amestecă afinele cu 1 lingură suc de lămâie, jumătate din cantitatea de zahăr şi 100 ml iaurt. Restul de iaurt se amestecă împreună cu cea de-a doua jumătate din cantitatea de zahăr.
Se înglobează în compoziţia de afine jumătate din cantitatea de frişcă bătută şi cealaltă jumătate se adaugă la iaurt.
Se topeşte gelatina la bain-marie. Se împarte în două: în jumătate de cantitate se încorporează 2 linguri din compoziţia de afine şi apoi se toarnă în restul de compoziţie de afine.
Se toarnă imediat pe blat compoziţia de afine (o parte se pune deoparte).
La fel se prepară şi compoziţia de iaurt şi se repartizează uniform peste crema de afine.
Deasupra cremei de iaurt se şpriţează restul de compoziţie de afine, sub formă de spirală. Se marmorează cu coada de lingură de lemn şi se dă la frigider ca să se întărească şi la final se presară afine.
Se decorează cu flori şi se pudrează cu zahăr.
Tort de afine cu iaurt si scortisoara
Pofta buna!