Tort bezea
PrinteazaTort bezea
- 10 ouă
- 1 kg zahăr
- 450 g miez nucă
- 2 linguri de făină
- 400 g unt
- 100 g cacao
- 100 g coniac sau rom
- 2 pacheţele de vanilie
- coaja de la o lămâie
- esenţă de migdale
Mod de preparare:
Blatul se bat spumă cele 10 albuşuri cu 500 g zahăr, apoi se adaugă 200 g nucă tăiată mărunt cu cuţitul, 250 g nucă măcinată, coaja de la lămâie, două linguri de făinăşi sare.
Compoziţia se împarte în două sau trei părţi, după dorinţă. Se coc în tavă tapetată cu ulei şi hârtie, la foc potrivit, apoi se lasă la răcit.
Crema cele 10 gălbenuşuri se bat cu 300 g de zahăr pe baie de abur până se topeşte zahărul, adăugăm apoi 16 linguri de cafea lichidăşi 100 g cacao, după care amestecăm până devine ca o smântână groasăşi dăm la răcit.
Separat, se bate untul spumă cu 200 g zahăr şi adăugăm crema de cacao, câte puţin, până o încorporăm toată.
Romul se amestecă cu vanilia şi esenţa de migdale, apoi însiropăm foile şi le umplem cu cremă.
La final, se decorează cu frişcă sau ciocolată topită.
Pofta buna!