Tort Boema
PrinteazaTort Boema din: oua, apa, zahar, nuca, cacao, faina, oua, lamaie, esenta de rom, cacao, frisca, ciocolata.
Pentru blat:
- 6 ouă
- 4 linguri cu apă
- 10 linguri cu zahăr
- 5 linguri cu nucă măcinată
- 2 linguri cu cacao
- 5 linguri cu făină
Pentru bezea:
- 7 albuşuri
- 14 linguri cu zahăr
- 1 lingură cu zeamă de lămâie
Pentru sirop:
- 350 ml apă
- 5 linguri cu zahăr
- 2 linguri cu esenţă de rom
Pentru crema:
- 7 gălbenuşuri
- 14 linguri cu zahăr
- 2 linguri cu cacao
- 500 ml frişcă lichidă
- ciocolată rasă, pentru decor
- o formă de tort cu diametrul de 28 cm
Mod de preparare:
Pentru blat, separă albuşurile de gălbenuşuri. Bate spumă albuşurile, cu apa şi zahărul. Adaugă gălbenuşurile, nuca măcinată, cacao şi făina, omogenizează şi toarnă aluatul într-o formă de tort, tapetată. Coace blatul aproximativ 30 de minute.
Intre timp, pregăteşte bezeaua. Bate albgşurile spumă cu zahărul şi zeama de lămâie.
După aproximativ 15-20 minute de coacere la 220°C, scoate forma din cuptoî’şi întinde bezeaua uniform. Lasă să se coacă până când blatul şi bezeaua sunt gata, încă 10-1 5 minute. Ai grijă să nu se rumenească foarte mult. Bezeaua se va umfla, dar după ce laşi blatul să se răcească, se va lăsa.
Pregăteşte siropul. Intr-o cratiţă pune apa şi zahărul şi lasă pe foc mic până când se dizolvă zahărul. Adaugă esenţa de rom şi amestecă. Lasă să se răcească.
Pentru cremă, într-o cratiţă, pune gălbenuşurile, zahărul, cacao, lasă pe foc mic şi amestecă permanent până când compoziţia se îngroaşă, dar nu prea mult. Lasă să se răcească. Amestec-o cu frişca bătută.
Când blatul s-a răcit, întoarce-l cu bezeaua în jos şi însiropează-l. Intoarce-l din nou şi îmbracă-l în crema de frişcă.
Deasupra rade ciocolată.
Tort Boema
Pofta buna!