Tort cu cafea, vanilie si glazura de ciocolata
PrinteazaTort cu cafea, vanilie si glazura de ciocolata din: faina, praf de copt, esenta de vanilie, oua, lapte, cafea instant, unt, zahar brun, ciocolată, smantana, expresso tare, ciocolată albă, zahăr pudră.
Ingrediente:
- 1 cană făină (300 g)
- 2 linguriţe praf de copt
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 3 ouă
- 1/2 pahar lapte
- 4 linguri cafea instant
- 150 g unt
- 1 cană zahăr brun
- 100 g ciocolată topită
- 1/2 cană smântână (125 g)
Pentru cremă:
- 2 ciocolate topite (200 g)
- 100 g unt
- 1 ceaşcă expresso tare (150 mf)
- 1 linguriţă esenţă vanilie
- 1 ciocolată albă (150 g)
- 1 cană zahăr pudră (300 g)
Mod de preparare:
Pentru crema, într-un bol amesteci toate ingredientele (mai puţin ciocolata albă, pe care o foloseşti pentru decor) pentru cremă. Ai grijă ca toate să fie reci. Acoperi bolul cu folie de staniol şi îl dai la frigider pentru 3-4 ore.
Incingi cuptorul la 180°C. Ungi cu unt şi tapetezi cu hârtie de copt două tăvi rotunde cu pereţii detaşabili, cu diametrul de 20 cm.
Dai făina prin sită şi o amesteci bine cu praful de copt. Amesteci esenţa de vanilie cu gălbenuşurile. Incălzeşti jumătate din lapte până la momentul fierberii, dizolvi cafeaua, adaugi restul de lapte şi laşi să se răcească.
Amesteci untul şi 3/4 din zahărul brun, până obţii o cremă. Adaugi amestecul de gălbenuşuri, apoi ciocolata topită, în timp ce amesteci, presar şi făina cu praful de copt, apoi torni cafeaua cu laptele răcit şi smântână.
Baţi bine albuşurile până devin tari. încorporezi zahărul rămas. Peste amestecul pentru blaturi adaugi albuşurile bătute bine şi torni compoziţia în cele două tăvi. Coci hiaturile timp de 30 de minute, până ce aluatul începe să crească.
Laşi hiaturile să se răcească în cuptor, apoi tai fiecare blat în două. întinzi crema pe fiecare blat în parte. La final îmbraci tortul în crema rămasă. Razi ciocolata albă deasupra.
Tort cu cafea, vanilie si glazura de ciocolata
Pofta buna!