Tort de capsuni cu iaurt si mac
PrinteazaO reteta de tort de capsuni cu iaurt si mac din: unt, zahar pudra, galbenus, faina, coaja de portocala, zahar vanilat, gem de capsuni, gelatina, galbenusuri, zahar, lapte, suc de lamaie, iaurt, mac, frisca si capsuni.
- 120 g unt rece
- 60 g zahar pudra
- 1 galbenus
- 180 g faina
- 1 lingura coaja de portocala rasa
- 1 plic zahar vaniliat
crema:
- 3 linguri gem de capsuni
- 11 foi gelatina
- 4 galbenusuri
- 200 g zahar
- 1 lingurita coaja de portocala rasa
- 125 ml lapte
- 2 linguri suc de lamaie
- 500 g iaurt
- 120 g mac macinat
- 500 g frisca
- 500 g capsuni
Mod de preparare:
Se frământă un aluat din ingredientele menţionate. Se modelează sub formă de bilă şi se înfăşoară în folie; se dă la frigider cca 60 min. Se încinge cuptorul la 200° C. Pe planşeta tapetată cu făină se întinde o foaie de aluat şi se aşază într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt (0 26 cm), ridicând o margine înaltă.
Se înţeapă blatul în mai multe locuri şi se coace la cuptor 20 min. Se scoate din cuptor şi se unge imediat cu gem. Se înmoaie gelatina în apă rece. Intr-o crăticioară, se amestecă gălbenuşurile cu zahăr, coajă de portocală şi lapte; se încălzesc la foc moale, amestecând încet (nu se lasă să fiarbă!). Se pasează 100 g căpşuni – se vor obţine cca 80 ml piure, care se adaugă în compoziţie împreună cu sucul de lămâie şi gelatina.
Apoi se înglobează iaurtul şi macul şi se lasă să se răcească, amestecând. Când începe să se întărească, se încorporează frişca bătută. Se aşază crema pe blat şi se dă la frigider cca 2 ore. Inainte de servire, tortul se îmbracă în frisca bătută şi se decorează cu căpşuni proaspete.
Tort de capsuni cu iaurt si mac
Pofta buna!