Greta Garbo Cake – Rețetă de Tort cu Ciocolată și Cafea din: faina de grau, cacao, praf de copt, soda de copt, sare, zahar brun, unt nesarat, oua, cafea, lapte, ciocolata neagra, smantana. Inspirată de eleganța și rafinamentul iconicului star de film Greta Garbo, această rețetă de tort cu ciocolată și cafea este un omagiu […]
Tort cu ciocolata, cirese si stafide
PrinteazaTort cu ciocolata, cirese si stafide din: ouă, făină, zahăr, unt, sare, lămâie, ciocolată sau cacao, unt sau margarină, cireşe, stafide.
- 7 ouă
- 140 g făină
- 140 g zahăr
- 70 g unt
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1/2 lămâie
Pentru cremă:
- 6 ouă
- 14 linguri zahăr
- 100 g ciocolată sau cacao
- 250 g unt sau margarină
- 200 g cireşe
- stafide, după gust
- 150 g zahăr pentru glazură
Mod de preparare:
Pentru blat, baţi albuşurile spumă tare împreună cu zahărul tos şi 1 linguriţă zeamă de lămâie.
Adaugi pe rând gălbenuşurile mixate cu sarea, făina cernută şi untul topit, la temperatura camerei. Amesteci uşor.
Pe dosul unei forme de tort unse cu unt şi tapetate cu făină, întinzi cu cuţitul un strat de compoziţie de 5 mm.
Coci blatul la foc mediu, în cuptorul preîn- călzit, timp de 8-10 minute, îl desprinzi uşor, cu lama cuţitului şi îl laşi să se răcească.
Coci pe rând 7 astfel de foi. în timp ce coci o foaie, compoziţia trebuie să stea la rece, ca să nu se lase. Nu suprapui foile, ci le păstrezi separat una de alta.
Pentru cremă, fierbi la bain-marie ouăle şi zahărul, amestecând cu telul în formă de pară, până când crema capătă consistenţa unei smântâni, lei crema de pe foc şi încorporezi ciocolata rasă ori cacaua.
In untul frecat spumă, încorporezi crema răcită, stafidele şi 3/4 din cireşe.
Aşezi o foaie pe un platou şi o ungi cu o lingură plină de cremă. Procedezi la fel cu restul de 5 foi şi cu crema rămasă.
Pentru glazură, topeşti într-o crăticioară zahărul, la foc mic. Când începe să se caramelizeze, iei vasul de pe foc şi amesteci până când se topeşte tot zahărul.
Incălzeşti puţin în cuptor foaia rămasă. întinzi cu repeziciune glazura pe toată suprafaţa foii, cu ajutorul unui cuţit cu lama lată.
Cu muchia unui cuţit încălzit şi trecut prin unt, delimitezi rapid feliile de tort. încălzeşti încă o dată cuţitul şi tai feliile.
Aşezi feliile obţinute deasupra tortului şi între ele ornezi cu crema rămasă şi câte o cireaşă.
De jur-împrejurul tortului, ornezi cu nucă tocată mărunt şi puţin caramelizată. îl porţionezi după ce l-ai păstrat în frigider cel puţin 3 ore.
Tort cu ciocolata, cirese si stafide
Pofta buna!
Greta Garbo Cake – Rețetă de Tort cu Ciocolată și Cafea
Pofta buna!
vreau sa gust si eu din tortul asta