Tort de ciocolata cu crema de smantana
PrinteazaO reteta delicioasa de tort de ciocolata cu crema de smantana din: faina alba, unt, zahar, amidon, galbenusuri, albusuri, cacao neagra, drojdie, smantana dulce, ciocolata menaj, grand marnier, portocale, fursecuri cu ciocolata si zahar pudra.
pentru blat:
- 150 g faină albă
- 90 g unt
- 75 g zahăr
- 30 g amidon
- 7 gălbenuşuri
- 5 albuşuri
- 20 g cacao neagră
- 2 linguriţe drojdie uscată
- pentru cremă:
- 500 ml smântână dulce
- 150 g ciocolată menaj
pentru sirop:
- 250 ml smântână dulce
- 40 ml lichior Grand Marnier
- 25 g zahăr
- 25 ml apă
- 2 portocale
- 1 plic zahăr vanilat
pentru decor:
- 12 fursecuri cu ciocolată
- 2 linguri cacao
- 1 lingură zahăr pudră
Mod de preparare:
Pune smântână la fiert, dar fără să dea în clocot, rade ciocolata în ea, ameste¬că bine şi las-o să se răcească o noapte în frigider. Freacă gălbenuşurile cu 50 g de zahăr. Bate albuşurile cu zahărul rămas şi încorporează-le uşor în gălbenuşuri. Amestecă faina cu amidonul, drojdia şi cacaua, apoi cerne- le peste compoziţia de ouă şi toarnă untul topit, amestecând bine.
Toarnă compoziţia într-o formă de tort şi coace-o 30-35 de minute la 175° C. Lasă blatul să se răcească şi taie-l în trei pe orizontală. Cojeşte portocalele şi desfă-le felii, apoi taie-le bucăţele. Pune la fiert apa cu zahărul, apoi adaugă lichiorul Grand Marnier şi bucăţelele de portocală.
Lasă pe foc 2 minute. Scoate şi scurge bucăţile de portocală, păstrând siropul în care au fiert, şi adaugă-le în smântână bătută cu zahărul vanilat. Pune foaia de la baza blatului pe un platou, stropeşte-l cu jumătate din cantitatea de sirop şi unge-l cu jumătate din crema de smântână.
Acoperă cu al doilea disc de blat, pune crema rămasă şi acoperă cu ultimul disc. Bate smântână cu ciocolată şi întinde-o pe tort. Decorează tortul, formând valuri pe suprafaţa sa cu ajutorul unei linguriţe şi lipind pe margini fursecuri cu ciocolată. Presară zahăr pudră amestecat cu cacao şi serveşte.
Tort de ciocolata cu crema de smantana
Pofta buna!