Tort de ciocolată cu fluturi albi
PrinteazaO reteta de tort de ciocolata cu fluturi albi din: ciocolata amaruie, unt, zahar, oua, nuca, faina, praf de copt, sare, frisca, coniac si ciocolata alba.
- 150 g ciocolată amăruie
- 100 g unt
- 100 g zahăr
- 5 ouă
- 100 g nucă măcinată fin
- 100 g făină
- 2 linguriţe praf de copt
- 1 praf de sare
pentru glazură:
- 200 g ciocolată (100 g amăruie, 100 g cu lapte)
- 200 ml frişcă
- 1–2 linguri de coniac
pentru decor:
- 200 g ciocolată albă topită
Mod de preparare:
Amestecaţi untul la temperatura camerei cu zahărul şi sarea. Separaţi gălbenuşurile de albuşuri. Bateţi albuşul rece spumă cu un praf de sare. Nucile măcinate le amestecaţi cu făina cernută de 2 ori, împreună cu praful de copt. În compoziţia de unt bătută adăugaţi gălbenuşurile, pe rând, şi frecaţi după fiecare gălbenuş.
Amestecaţi compoziţia de unt cu ciocolata care a fost ruptă în bucăţele şi topită în prealabil, la bain-marie, apoi adăugaţi făina şi, la urmă, albuşurile spumă. Amestecaţi de jos în sus.
Ungeţi o formă cu ulei şi puneţi hârtie de copt. Daţi la cuptor circa 40 – 50 de minute la foc foarte mic. Scoateţi blatul şi îl lăsaţi să se răcească.
Puneţi frişca pe foc foarte mic şi adăugaţi ciocolata ruptă bucăţele. Amestecaţi mereu până la topire. Frişca nu trebuie să fiarbă. În glazură puneţi coniacul şi amestecaţi.
Turnaţi glazura călduţă în mijlocul blatului, lăsaţi să se scurgă bine, să acopere şi marginile lui. Nu se nivelează cu nimic. Lăsaţi blatul pe masă până ajunge la temperatura camerei, apoi îl daţi la frigider.
Pe o foaie de copt bine întinsă, desenaţi cu creionul diverse figurine. Întoarceţi foaia invers pentru a nu pătrunde creion în ciocolată. Topiţi ciocolata albă la bain-marie şi umpleţi un poş cu această compoziţie.
Trasaţi diverse modele după imaginaţie. Lăsaţi un pic pe masă, apoi daţi la congelator. Scoateţi după câteva minute. Desfaceţi uşor de pe hârtie cu o spatulă. Aşezaţi peste tort. Puteţi desena direct pe tort cu glazura de ciocolată albă.
Tort de ciocolată cu fluturi albi
Pofta buna!