Tort colorat
PrinteazaTort colorat din: oua, faina, ulei, zahar, lamaie, unt, mac, vanilie, cacao, fructe.
Pentru blatul galben:
- 3 ouă
- 125 g făină
- 1 lingură ulei
- 125 g zahăr pudră
- zeama si coaja de la 1/2 lămâie
Pentru blatul maro:
- 200 ml lapte
- 125 g seminţe de mac, măcinate
- 230 g făină
- 5-6 linguri cacao
- 1 praf sare
- 2 linguriţe praf de copt
- 120 g unt moale
- 250 g zahăr
- 6 ouă
- 2 linguriţe esenţă de vanilie
Pentru glazura:
- 200 g zahăr pudră
- 2 linguriţe esenţă de vanilie
- 6-8 linguri de lapte
Pentru decor:
- fructe uscate, tăiate
- 1 mână de migdale
- 1 mână de nuci
- seminţe de mac
Mod de preparare:
Pentru blatul galben, freci ouăle cu uleiul, apoi presari zahărul pudră şi omogenizezi până când compoziţia îşi dublează sau triplează volumul. încorporezi făina în ploaie, adaugi zeama şi coaja rasă de lămâie şi amesteci.
Torni aluatul într-o formă tapetată de tort, cu pereţi detaşabili, şi-l dai la cuptor 10-15 minute.
Pentru blatul maro, încălzeşti laptele şi adaugi seminţele de mac. Laşi să fiarbă la foc mic 2-3 minute, iei de pe foc şi ţii laptele acoperit, 10 minute.
Separat, amesteci făina, cacaua, sarea şi praful de copt şi dai deoparte. Mixezi untul cu zahărul, până obţii o compoziţie cremoasă.
Incorporezi ouăle, unul câte unul. Adaugi vanilia şi seminţele de mac înmuiate. Amesteci în continuare, încorporezi ingredientele uscate şi omogenizezi.
Torni aluatul peste blatul din tavă şi ţii în continuare la cuptor, până trece testul cu scobitoarea.
Pentru glazură, amesteci zahărul cu esenţa de vanilie. Adaugi laptele linguri cu lingură, până obţii consistenţa dorită. Când tortul s-a răcit, detaşezi pereţii tăvii, torni glazura şi îl decorezi cu fructe uscate, nuci, migdale si seminţe de mac.
Pofta buna!