Tort de Craciun cu aroma de portocale si nuca
PrinteazaTort de Craciun cu aroma de portocale si nuca din: miez de nucă măcinat, mirodenii pentru turtă dulce (cuişoare, ghimbir, cardamom etc.), coaja rasă de la o portocală, unt, zahar, zahăr vanilinat, sare, oua, faina, praf de copt, smantana, glazură albă şi neagră, fulgi de migdale.
Ingrediente:
- 200 g miez de nucă măcinat
- 1 linguriţă mirodenii pentru turtă dulce (cuişoare, ghimbir, cardamom etc.)
- coaja rasă de la o portocală
- 200 g unt
- 200 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- sare
- 4 ouă
- 300 g făină
- 1 plic praf de copt
- 50 ml smântână
- câte 100 g glazură albă şi neagră
- 2 linguri fulgi de migdale
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la 180°C. Prăjiţi miezul de nucă fără adaos de grăsime, până începe să capete aromă.
Luaţi-l imediat din tigaie şi lăsaţi-l să se răcească.
Amestecaţi-l cu mirodeniile de turtă dulce şi coaja de portocală. 2 Amestecaţi untul, zahărul, zahărul vanilinat şi sarea, apoi încorporaţi ouăle. Adăugaţi făina, praful de copt, miezul de nucă şi smântână.
Turnaţi aluatul într-o formă înaltă (0 24 cm) presărată cu pesmet. Coaceţi-l 50 – 60 de minute.
După 40 de minute, acoperiţi-l, eventual, cu folie de aliminiu.
Lăsaţi prăjitura să se răcească, apoi scoateţi-o din formă.
Tocaţi glazura separat, topiţi-o lla baie de aburi, apoi ornaţi prăjitura cu ea. La final, presăraţi-o cu fulgii de migdale.
Tort de Craciun cu aroma de portocale si nuca
Poftă bună!