Tort de Craciun cu sos de caramel
PrinteazaTort de Craciun cu sos de caramel din: ciocolată amăruie, unt, zahăr brun, oua, făină, coniac sau whisky, ghimbir, zahăr tos, smântână sau frişcă, cacao.
Ingrediente:
- 400g ciocolată amăruie
- 400g unt
- 400g zahăr brun
- 8 ouă + 8 gălbenuşuri
- 400g făină
- 50 ml coniac sau whisky
- 1 lingură ghimbir ras
Ingrediente pentru sos caramel:
- 500g zahăr tos
- 300ml smântână sau frişcă
- 100g unt
- cacao şi unt pentru forme
Mod de preparare:
Ungeţi cu unt în strat gros şi tapetaţi cu cacao 16 castronele termorezistente sau forme din folie aluminată pentru savarine.
Topiţi ciocolata amestecată cu untul, ghimbirul şi coniacul (whisky) la bain- marie, apoi lăsaţi amestecul la răcit.
In alt vas bateţi ouăle şi cele 8 gălbenuşuri cu zahărul până când obţineţi o compoziţie cremoasă.
Adăugaţi în ea, treptat, făina şi omogenizaţi, apoi adăugaţi puţin câte puţin amestecul cu ciocolată şi omogenizaţi bine.
Turnaţi compoziţia în castronelele pregătite şi lăsaţi-le la răcit peste noapte.
A doua zi puneţi-le la copt în cuptorul încălzit dinainte. Se coc în cel mult 20 de minute, adică sunt gata în momentul în care pe margine se formează o crustă.
Se scot din cuptor şi se lasă la răcit, apoi se scot din forme cu atenţie pentru că sunt fragile şi au mijlocul moale.
Se pun pe farfuriile de servire şi se toarnă în jurul lor sosul caramel obţinut prin fierberea ingredientelor până la consistenta dorită.
Tort de Craciun cu sos de caramel
Pofta buna!
Vreau si eu din tortul asta