Tort cu crema de lamaie si portocala
PrinteazaTort cu crema de lamaie si portocala din: unt, faina, oua, zahar, coaja de lamaie, sare, faina, amidon, zeama de lamaie, frişcă dulce, lămâie şi de portocală confiate.
- unt si făină pentru formă
- 6 ouă (albuşuri şi gălbenuşuri separate)
- 175 g zahăr
- coaja rasă a unei lămâi
- 1 priză (mare) de sare
- 75 g făină
- 25 g amidon
Ingrediente pentru umplut şi ornat:
- 2 ouă
- 275 g zahăr
- coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi
- 50 g făină
- 1/2 l frişcă dulce bătută
- felii de lămâie şi de portocală confiate
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180°. Se unge o formă rotundă (cu pereţi detaşabili şi diametrul 22 cm) cu unt şi se înfăinează.
Se amestecă, într-un castron, gălbenuşurile, zahărul, coaja de lămâie şi sarea cu 2 linguri de apă rece, după care se bat 5 minute cu mixerul (la viteză maximă), până ce devin spumoase.
Se adaugă făina şi amidonul (amestecate) şi apoi albuşurile bătute spumă (tare).
O Se toarnă compoziţia în formă şi se coace 45 de minute, până ce se rumeneşte frumos.
Se scoate blatul copt din formă şi se lasă să se răcească.
Pentru umplutură şi decor, se freacă spumă ouăle cu zahărul şi cu coaja rasă de lămâie.
Se completează zeama de lămâie cu apă, până la 275 ml, şi se încorporează în crema de gălbenuşuri împreună cu făina.
Se toarnă crema de lămâie într-o cratiţă, se pune la foc mic, se lasă să dea în clocot, amestecând întruna, după care se fierbe 5-7 minute, amestecând în continuare.
Când s-a îngroşat suficient şi a devenit netedă, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Se încorporează frişca bătută în crema de lămâie. Se taie blatul în trei părţi, pe orizontală.
Se ung cu cremă cele două părţi de jos şi se aşează una peste alta.
Se acoperă cu cea de-a treia şi se unge tortul cu cremă, atât deasupra, cât şi de jur împrejur.
Se ornează cu feliile de lămâie şi portocală confiate.
Tort cu crema de lamaie si portocala
Pofta buna!