Tort cu crema si topping de ciocolata
PrinteazaTort cu crema si toping de ciocolata din: apa, unt, sare, faina, oua, zahar, galbenusuri, amidon, lapte, pastaie de vanilie, ciocolata neagra, frisca, lapte, zahar pudra.
- 250 ml apă
- 125 ml unt
- 1 g sare
- 250 g făină
- 4 ouă
Ingrediente pentru umplutura:
- 50 g zahăr
- 3 gălbenuşuri de ou
- 20 g făină
- 20 g amidon
- 300 ml lapte
- 1/2 păstaie de vanilie, tăiată pe lungime
- 50 g ciocolată neagră mărunţită
- 350 ml frişcă
Ingrediente topping de ciocolata:
- 100 g ciocolată neagră
- 30 ml unt
- 45 ml lapte
- 250 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru blat: pune apa, untul şi sarea pe foc, într-o oală şi lasă până când se topeşte untul.
Adaugă făina dintr-o dată şi amestecă foarte rapid. Agită până când se formează bile care se lasă pe părţile laterale ale vasului.
Micşorează flacăra şi continuă să amesteci timp de 2 până la 3 minute pentru a întări aluatul.
Acesta trebuie să fie moale, dar nu lipicios. Lasă-l să se răcească puţin. Adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare, până se încorporează perfect.
Tapetează o formă de tort şi pune aluatul în ea. Coace-l timp de 35 minute, la 200°C. Scoate blatul din cuptor.
Inţeapă-l cu o furculiţă înainte de a-l tăia în jumătate pe orizontală, în timp ce încă este cald.
Pentru umplutură:
Amestecă bine ouăle cu zahărul într-un castron.
Cerne făina şi amidonul împreună, apoi adaugă-le în amestecul de ou, formând o pastă omogenă. Lasă deoparte.
Intre timp, într-o cratiţă, opăreşte laptele cu vanilia, ia cratiţa de pe foc şi adaugă încet amestecul de ou, bătând cu telul în mod constant, pentru a preveni formarea cocoloaşelor.
Scoate păstaia de vanilie, răzuieşte seminţele şi adaugă-le în compoziţie.
Lasă pe foc, până când ajunge la punctul de fierbere, amestecând constant.
Mai lasă încă 30-60 de secunde, până când sosul devine foarte gros.
Adăugă bucăţile de ciocolată şi amestecă pentru a se topi.
Pentru topping:
într-o cratiţă topeşte ciocolata neagră şi untul.
Adaugă zahărul pudră şi laptele, alternativ, până obţii o consistenţă groasă. După ce umplutura s-a răcit, amestec-o cu frişca.
Aşază crema pe partea de jos a blatului şi acoperă cu cealaltă jumătate.
Toarnă topping-ul de ciocolată deasupra tortului. Lasă-l la frigider cel puţin o oră înainte de servire.
Tort cu crema si topping de ciocolata
Pofta buna!