Tort crocant
PrinteazaTort crocant
- 10 albuşuri
- 250 g zahăr pudră
- 250 g nuci
- 50 g migdale
Ingrediente crema : 3 ouă, 150 g zahăr pudră, 1/2 baton vanilie pisată cu zahărul, 300 g unt proaspăt, esenţă de cafea din : 10 bucăţi zahăr, 1 balon cicoare, 2 linguri cafea rîşnită, 2 ceşti apă
Mod de preparare:
Batem albuşurile spumă şi turnăm în ele, puţin cîte puţin, zahărul pudră cernut. Adăugăm pe rînd nucile trecute prin maşină. Facem astfel un aluat pe care îl împărţim în patru părţi egale.
Aşezăm în forma de tort de 12 ouă hîrtie albă, unsă pe amîndouă feţele cu unt proaspăt, topit şi sleit. Punem o parte din compoziţie şi o coacem pînă se rumeneşte bine.
Scoatem, lăsăm să se răcească în formă, apoi punem blatul pe o masă de aluat. Coacem toate blaturile pe rînd şi le aşezăm unul lîngă altul pînă se răcesc.
In acest timp prepaiăm crema: frecăm ouăle cu zahăr pisat cu vanilie şi cernut. Le punem într-o cratiţă pe baia de apă, amestecînd mereu pînă se formează p pastă bine legată.
Luăm compoziţia de pe baia de apă şi o lăsăm să se răcească. Frecăm untul proaspăt şi cîte puţin îl adăugăm la compoziţie. Cînd crema este bine amestecată, turnăm două linguri de esenţă de cafea preparată de curînd, amestecînd totul foarte bine.
Căpătăm astfel o cremă consistentă. Apoi împărţim crema în patru părţi egale. Aşezăm o hîrtie dantelată pe o farfurie de tort de mărime corespunzătoare, punem primul blat, îl ungem cu un sfert din cremă întinsă în strat egal, punem deasupra al doilea blat, procedînd la fel mai departe.
Peste ultimul blat şi pe margini, întindem restul de cremă, peste care presărăm migdale prăjite, tăiate în formă de ţepi.
Blaturile trebuie făcute în aceeaşi zi cele din ajun nu mai sînt crocante.
Pofta buna!