Tort cu bezea
PrinteazaTort cu bezea din: unt, ciocolata, oua, zahar, piure de castane, faina, pudra de cacao, praf de copt, smantana.
- 300 g de unt
- 200 g de ciocolată amăruie, tocată fin
- 2 ouă mari, plus 3 gălbenuşuri
- 340 g de zahăr
- 200 g piure de castan
- 175 g de făină
- 50 g pudră de cacao
- 1 1/2 linguriţă praf de copt
Pentru bezea:
- 3 albuşuri mari
- 140 g de zahăr
Pentru crema de castane:
- 300 ml smântână pentru frişcă
- 215 g piure de castane
- l00 g de zahăr pudră, plus extra pentru pudrat
- decoraţiuni de ciocolată
Mod de preparare:
Unge 2 tăvi pentru tort cu baza detaşabilă şi tapetează baza şi marginile cu hârtie de copt. Incinge cuptorul la 160°C. Topeşte ciocolata şi untul într-un bol la bain-marie, apoi lasă-le deoparte să se răcească.
Intr-un bol mare, bate ouăle, gălbenuşurile şi zahărul cu un mixer, până îşi dublează volumul – va dura circa 5 minute. Cerne făina, cacaua, praful de copt şi un praf de sare.
Adaugă piureul de castane în amestecul de unt şi ciocolată, apoi încorporează-l cu grijă în ouăle bătute spumă. Divide aluatul între cele două forme de tort.
Pune albuşurile in mixer şi bate-le până se întăresc. Adaugă zahărul, lingură cu lingură, mixând în mod continuu, până când l-ai încorporat pe tot şi obţii o bezea tare.
Cu o lingură, distribuie bezeaua deasupra aluatului de tort din cele două tăvi, apoi întinde-o pentru a ajunge până la marginile tăvilor. Creează valuri şi modele de bezea pe măsură ce o întinzi.
Coace blaturile 1 oră şi 15 minute, până când trec testul scobitorii. Răceşte-le complet.
Când eşti gata să serveşti tortul, prepară crema. Pune smântână, piureul de castane şi zahărul pudră într-un bol şi mixează până obţii o cremă moale şi aerată.
Scoate blaturile din tăvi şi aşazâ unul pe un suport pentru torturi sau un platou. Intinde crema într-un strat generos, creând valuri şi modele înspre margini. Aşază celălalt blat deasupra, apoi decorează-l cu zahăr pudră şi ciocolată.
Pofta buna!