Tort cu blat de nuca si crema de gutui
PrinteazaTort cu blat de nuca si crema de gutui din: faina, unt, zahar, oua, nuci, lapte, praf de copt, gutui apa, budinca de vanilie, zahar vanilat, zahar, gelatina, frisca.
- 200 g făină
- 150 g unt
- 150 g zahăr
- 3 ouă
- 100 g nuci
- 75 ml lapte
- 2 pliculeţe praf de copt
Ingrediente crema :
- 750 g gutui
- 200 ml apă
- 1 plic praf de budincă de vanilie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 80 g zahăr
- 1 plic gelatină (pentru închegat)
- 1 plic gelatină (pentru decor)
- 100 ml frişca
Ingrediente sirop: 200 ml apă, 2 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Freci untul cu zahărul, adaugi ouăle, nucile, praful de copt, laptele şi făina şi torni compoziţia într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu unt. Coci blatul la foc potrivit 30-35 de minute. Pregăteşti în acest timp crema: cureţi gutuile, le tai felii şi le fierbi în apă cu vanilia şi zahărul timp de 10 minute.
După ce s-au înmuiat feliile de gutui, le scoţi pe o farfurie. în zeama rămasă adaug praful de budincă desfăcut în 2 linguri de apă şi laşi pe foc 2-3 minute cât să se îngroaşe. 0 dai deoparte şi o laşi să se răcească. Dizolvi gelatina pentru închegat în 100 ml de apă rece, o topeşti pe baie de aburi, o adaugi în cremă şi amesteci.
După ce s-a copt şi s-a răcit blatul, îl tai în două părţi. Fierbi un sirop din apă, zahăr şi vanilie şi după ce s-a topit zahărul, laşi să se răcească. Aşezi o parte de blat pe un platou, o însiropezi, aşezi jumătate din feliile de gutui şi întinzi toată crema.
Pui a doua parte de blat însiropat şi aşezi felii de gutui rămase. Amesteci gelatina de decor cu 100 ml apă, o dizolvi pe baie de aburi şi o tomi peste feliile de gutui. Decorezi tortul cu frişca bătută şi îl dai la frigider pentru 3-4 ore.
Pofta buna!