Tort cu caramele
PrinteazaTort cu caramele din: biscuiti, unt, zahar, cacao, lapte, scortisoara, sare, alune, arahide, frisca, ciocolata, branza dulcea, ulei, esenta de vanilie, caramele.
Pentru blat:
- 350 g biscuiţi digestivi
- 150 g unt
- 2 linguri zahăr
- 3 linguri cacao
- 1 linguriţă scorţişoară
- 2 linguri lapte
Pentru caramelul sârat:
- 200 g zahăr tos
- 4 linguri apă
- 1 linguriţă sare
- 50 g alune de pădure
- 50 g arahide sărate
- 70 g unt
- 100 ml frişcă lichidă
Pentru stratul 1 de ciocolată:
- 200 g ciocolată amăruie
- câte 1-2 linguri ulei şi lapte
Pentru crema de brânză:
- 50 g brânză dulce
- 200 g ciocolată albă
- câte 2 linguri ulei şi lapte
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 250 ml frişcă lichidă
Pentru stratul 2 de ciocolată:
- 200 ml frişcă lichidă
- 100 g ciocolată amară
- 50 g ciocolată cu lapte
Pentru decor:
- 100 ml frişcă
- caramele
Mod de preparare:
Tapetezi baza şi pereţii unei forme de 26 cm, cu pereţi detaşabili, cu un amestec de biscuiţi măcinaţi fin, zahăr, scorţişoară, cacao şi unt moale. Dai la frigider pentru 1 oră.
Pentru caramel, fierbi zahărul cu apa, amestecând cu lingura până capătă o nuanţă aurie-arămie. Iei vasul de pe foc şi adaugi sarea, frişca şi untul. Pui din nou vasul pe foc şi amesteci până se topeşte zahărul şi siropul se mai îngroaşă.
Adaugi alunele mărunţite şi laşi să se răcorească. Torni caramelul sărat peste blatul cu biscuiţi şi laşi să se răcorească. Deasupra torni ciocolata amară topită pe baie de abur, cu ulei şi lapte. Dai la frigider, să se întărească.
Topeşti la bain-marie ciocolata albă, cu uleiul şi laptele. Mixezi brânza cu zahărul vanilinat, esenţa de vanilie, ciocolata topită şi la final pui frişca bătută.
Intinzi crema peste stratul de ciocolată şi o dai la frigider 1 oră. Torni deasupra glazura de ciocolată amăruie, cu lapte şi amesteci cu frişca. Păstrezi tortul la rece 8 ore.
A doua zi, decorezi cu frişcă şi caramele.
Tort cu caramele
Pofta buna!