Tort cu ciocolata si jeleu
PrinteazaTort cu ciocolata si jeleu din: oua, faina, zahar, cacao, nuca, praf de copt, unt, budinca, lapte, batoane de ciocolata, frisca, jeleu de capsuni.
Pentru blat:
- 8 ouă
- 8 linguri făină
- 8 linguri zahăr
- 2 linguri cacao
- 2 linguri nucă zdrobită
- 1 plic praf de copt
- puţin unt pentru uns
Pentru cremă:
- 2 plicuri praf de budincă cu gust de frişcă
- 500 ml lapte dulce pasteurizat
- 380 g zahăr
- 200 g unt sau margarina
- 4 batoane de ciocolată cu lapte
Pentru sirop:
- 70 g zahăr
- 100 ml apă
- 1/2 fiolă esenţă de vanilie
Pentru ornat:
- 200 ml frişcă lichidă
- jeleu de căpşuni
- 4 linguriţe nucă măcinată
Mod de preparare:
Pentru blat, baţi albuşurile spumă cu zahărul, până când acesta se dizolvă. Incorporezi treptat gălbenuşurile, apoi făina cernută împreună cu praful de copt şi pudra de cacao, iar la sfârşit nucile zdrobite.
După fiecare ingredient, amesteci delicat, de jos în sus, cu o lingură de lemn, până când omogenizezi compoziţia.
Ungi cu unt şi tapetezi cu hârtie de copt sau cu făină o tavă în formă de inimioară. Torni compoziţia, o nivelezi şi coci blatul la foc mediu, timp de 30-40 de minute.
Pentru cremă, amesteci praful de budincă împreună cu 100 ml lapte rece. Fierbi laptele rămas şi zahărul. Adaugi praful de budincă şi amesteci încontinuu, ca să nu se formeze cocoloaşe. Când s-a îngroşat, laşi budinca să se răcească.
Freci spumă untul moale şi încorporezi lingură cu lingură crema răcită. Tai aşchii de ciocolată şi le adaugi în cremă, amestecând de 4-5 ori.
După ce s-a răcit blatul, îl tai în două foi orizontale. Pregăteşti un sirop din ingredientele fierte la foc mic.
Aşezi un blat pe platou, îl însiropezi, iar după ce s-a răcit, îl ungi cu cremă. Suprapui al doilea blat şi îl stropeşti cu sirop.
Imbraci tortul în frişcă bătută şi îl decorezi după imaginaţie, cu jeleu de căpşuni şi nuci măcinate. Il răceşti timp de cel puţin 3 ore.
Pofta buna!