Tort cu ciocolata, vanilie, migdale si martipan
PrinteazaTort cu ciocolata, vanilie, migdale si martipan din: ouă, zahăr pudră, zahăr fin, faina, praf de copt, baton de vanilie, migdale, lapte, budincă de ciocolată, ciocolată amăruie, unt, zahar pudra, marţipan, zahăr pudră, ciocolată amăruie, unt (preferabil de cacao).
- 5 ouă
- 100 g zahăr pudră
- 100 g zahăr fin
- 150 g făină
- 1/2 linguriţă praf de copt
- miezul de la un baton de vanilie
- 100 g migdale măcinate
Pentru cremă:
- 250 ml lapte
- 1 plic praf de budincă de ciocolată
- 50 g ciocolată amăruie
- 200 g unt
- 100 g zahăr pudră
Pentru glazură:
- 400 g marţipan
- cca 200 g zahăr pudră
- 150 g ciocolată amăruie
- 25 g unt (preferabil de cacao)
Mod de preparare:
Se prepară blatul: se bat gălbenuşurile cu zahăr pudră. Se bat albuşurile, înglobând treptat zahărul fin. Se încorporează treptat gălbenuşurile în albuşuri, apoi se adaugă făina amestecată cu praf de copţt şi se omogenizează. Se adaugă la final vanilie şi migdale şi se înglobează.
Se repartizează compoziţia în 2 forme de tort cu diametrele de 22, respectiv 16 cm, unse în prealabil şi tapetate cu făină. Se aşază hiaturile în cuptorul încins la 165-170 °C şi se coc timp de cca 35-40 min. Se lasă să se răcească . pe grătare de prăjituri.
Se prepară o budincă din lapte şi praful din plic, conform indicaţiilor de pe ambalaj. Se adaugă ciocolata ruptă bucăţele şi se amestecă până ce se topeşte ciocolata. Se aşază apoi budinca în baie de apă rece şi se lasă să se răcorească, amestecând continuu.
Se bate untul moale cu zahăr pudră şi se înglobează lingură cu lingură budinca de ciocolată călduţă. Se lasă să se răcească crema.
Fiecare blat se taie pe 3 niveluri şi se umplu cu cremă. Se dau la frigider cele 2 torturi astfel asamblate. Se pune deoparte o cantitate de marţipan (pentru fundiţă); restul de marţipan se împarte în două.
Se întinde câte o foaie din cele două porţii de marţipan şi se drapează în jurul celor 2 blaturi; se decupează marginile în surplus.
Pentru ornat, se rupe ciocolata şi se aşază într-o crăticioară; se adaugă unt şi se aşază vasul într-o baie de apă fierbinte; se amestecă în compoziţie până ce se topeşte ciocolata. Se aplică apoi pe cele două torturi, cu pensula.
Se asamblează cele 2 etaje ale tortului. Se întinde o foaie din restul de compoziţie de marţipan şi se decupează buline, cu o formă. Apoi se taie fâşii de marţipan, pentru panglici. Se montează câte o astfel de „panglică” de jur- împrejurul bazei fiecărui etaj.
Pe etaje se lipesc bulinele. Se umezeşte fâşia cea mai lungă şi se leagă sub formă de fundiţă; se aşază pe tort.
Tort cu ciocolata, vanilie, migdale si martipan
Pofta buna!