Tort cu cirese si brandy
PrinteazaTort cu cirese si brandy din: faina, cacao, praf de copt, sare, unt, zahar, cirese, brandy, anason, gelatina, frisca, oua, lapte, ciocolata.
Pentru blat:
- 100 g făină
- 25 g cacao
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 praf de sare
- 115 g unt
- 65 g zahăr
- 3 gălbenuşuri
Pentru jeleul de cireşe:
- 400 g cireşe fără sâmburi
- 2 linguri brandy
- 150 ml apă
- 50 g zahăr
- 1 stea de anason sau 1/2 linguriţă seminţe de anason
- 8 g gelatină
- 45 ml apă
Pentru crema de ciocolata:
- 180 ml frişcă lichidă
- 50 ml lapte
- 40 g zahăr
- 4 gălbenuşuri
- 3 g gelatină
- 15 ml apă rece
- 50 g ciocolată neagră, bucăţi
Pentru mousse-ul de ciocolata:
- 400 ml frişcă lichidă
- 2 linguri zahăr pudră
- 250 g ciocolată cu lapte
- 2 gălbenuşuri
- 50 g zahăr
- 25 ml apă
- 4 g gelatină
Pentru decor:
- 80-100 g ciocolată neagră
Mod de preparare:
Mixezi untul cu zahărul, apoi adaugi gălbenuşurile şi omogenizezi. încorporezi amestecul de făină, praf de copt şi cacao. Coci blatul în forma de 24 cm, 30-35 de minute, la foc mediu (170°C).
Pentru jeleu, fierbi 5 minute apa, zahărul şi anasonul. Iei vasul de pe foc şi adaugi cireşele şi brandy-ul. Acoperi vasul şi laşi să se răcească şi să infuzeze. Hidratezi gelatina 10 minute în 45 ml apă rece.
Aşezi 1/2 din cireşe într-o tavă cu diametrul de 16 cm, tapetată cu folie. Faci un piure fin, din restul de cireşe şi sirop şi adaugi gelatina topită. Torni jeleul peste cireşe şi congelezi 1 oră.
Pui blatul în forma cu inel detaşabil şi răstorni peste blat jeleul întărit.
Pentru crema de ciocolată, hidratezi gelatina 10 minute în apă rece. Amesteci frişca şi laptele într-un vas, pe foc mic, fără să fiarbă.
Mixezi zahărul şi gălbenuşurile, torni laptele fierbinte, amesteci încontinuu şi fierbi până începe să se îngroaşe crema. Iei vasul de pe foc şi adaugi gelatina şi ciocolata topite la bain-marie.
Torni crema în vasul în care ai făcut jeleul şi dai 1 oră la congelator. Transferi crema întărită peste jeleu.
Peste gălbenuşurile mixate, torni un sirop gros, din 25 ml apă şi zahărul tos şi mixezi continuu, până îşi triplează volumul. Adaugi gelatina hidratată în 20 ml apă şi topită, ciocolata topită la bain-marie, iar după ce s-a răcit amestecul, pui frişca îndulcită.
Torni mousse-ul în formă şi laşi tortul peste noapte la rece. Ornezi cu decoraţiuni făcute din ciocolată topită şi cu cireşe.
Tort cu cirese si brandy
Pofta buna!