Tort cu citrice
PrinteazaTort cu citrice din: oua, zahar, faina, suc de lamaie, suc de portocala, portocala, smantana, gelatina, margarina.
- 7 ouă
- 350 g zahăr tos
- 70 g făină
- 180 ml suc de lămâie
- 200 ml suc de portocale
- o portocală
- 1 fiolă esenţă de lămâie
- coaja rasă de la o lămâie
- 450 ml smântână pentru frişcă
- 12 g foi de gelatina
- 50 g margarină
- 1 pliculeţ tort-gelee
Mod de preparare:
Se prepară un sirop din 50 g zahăr şi 50 ml apă. Ouăle se separă: 5 gălbenuşuri într-un bol, 2 gălbenuşuri în alt bol, 3 albuşuri în al treihea bol şi 4 albuşuri în al patrulea bol. Se bat cele 5 gălbenuşuri cu 30 g zahăr.
Se adaugă în fir subţire siropul de zahărşi se omogenizează. Se amestecă cele 3 albuşuri, apoi se încorporează treptat 30 g zahăr.
Peste bezea se toarnă spuma de gălbenuşuri, apoi se adaugă 70 g făină. Compoziţia se toarnă într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Blatul se coace 20 minute, iar după răcire se taie în două.
Se pun pe foc 130 ml suc de lămâle, 45 g zahăr şi coaja rasă de hămâle. Se adaugă esenţa de lămâie. Se bat cele două găibenuşuri şi seincorporează treptat siropul cald de lămâie. Amestecul se bate la bain-marie până când începe să se îngroaşe.
Se adaugă in fir subţire margarina topită. Gelatina se înmoaie în apă rece, apoi se toarnă peste crema caldă. Se amestecă bine. Se prepară încă un sirop din 130 g zahăr şi 45 ml apă. Cu acesta se prepară o bezea din ultimele 4 albuşuri.
În bezea se încorporează treptat crema de lămâie. Separat se prepară frişca, apoi se încorporează în cremă. Se prepară un sirop din 50 ml suc de lămâie, 30 g zahăr şi două linguri de apă. Cu el se va însiropa blatul.
Se aşază pe platou primul blat, se insiropează şi se toarnă deasupra jumătate din cremă. Se aşază al doilea blat, se însiropează şi se acoperă cu restul de cremă. Se ţine la frigider 4 ore.
Tort cu citrice
Pofta buna!